Hem riskli diyor hem riskli binaları boyuyor!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 YÜCEL YILMAZ MECLİS’TE BALIKESİR’DEKİ YAPILARIN ÇOK BÜYÜK BÖLÜMÜNÜN RİSKLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

 

BÜYÜKŞEHİR’in Balıkesir’in depremselliğine ilişkin yaptığı çalışmaların anlatıldığı Meclis toplantısında, Başkan Yücel Yılmaz kentteki yapıların çok büyük bölümünün depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Japonya’da depremle ilgili yapılan çalışmalardan örnekler verip Balıkesir’deki doğal afetlerle mücadele hazırlıklarını anlatan Yılmaz, Japonların estetik kaygıyı geri plana attığını, sağlamlığı öne çıkardığını da kaydetti. Başkan Yılmaz, Balıkesir’deki yapıların yenilenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

İMARA açıp önemli bir gelir sağlamayı hedeflediği Zeytinli – Dalyan bölgesinin, hâttâ Körfez sahilinin tamamının sıvılaşma riskinin bilimsel olarak anlatıldığı toplantıda, bir üyenin bu konuyu hatırlatması üzerine “ciddi bir şey konuşuyoruz, konuyu sulandırmayın” karşılığını veren Yılmaz, “madem Balıkesir’deki yapıların büyük bölümü deprem riski taşıyor, o halde Millikuvvetler Caddesi’ndeki binaları boyayıp tabela değiştirmekle neden oyalanıyorsun” şeklinde bir soruya ise muhatap olmadı.

 

 

 

1999’daki yönetmeliğe göre yapılan ve deprem riski taşıyan binaların yıkılıp yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “bu işin siyaseti olmaz” dedi. Başkan Yılmaz, ilçe belediyelerinden deprem ve diğer doğal afetlere acil müdahale edilmesi için yer istediklerini, Belediye Meclislerinin bu taleplere sürekli hayır dediğine dikkat çekti; Edremit ve Bandırma Belediyelerini hedef gösterdi.

Büyükşehir Meclisi’nde bir süredir üzerinde çalışılan deprem ve doğal afetlerle mücadele programına ilişkin sunumun ardından Balıkesir’in depremselliğine dikkat çeken Başkan Yılmaz, 1999’daki yönetmeliğe göre yapılan binaların çürük kabul edildiğini, Büyükşehir olarak semt semt, sokak sokak tespitler yaptıklarını, bu yapıların kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini söyledi.

 

EDREMİT BELEDİYESİ’NE ARITMA TEPKİSİ!

Balıkesir’in depremselliğine ilişkin sunum yapan akademisyenlerin özellikle Edremit Körfezi’ndeki sıvılaşma riskine dikkat çekmelerine karşın, Zeytinli – Dalyan bölgesi için hazırlanan yeni çevre planı ile bölgeyi yeni bir imar alanına dönüştürme planları yapan Başkan Yılmaz, mevcut Zeytinli arıtmasının Çıkrıkçı’daki 111 dönümlük tarım alanına taşınıp kendilerine devredilmesi talebine karşı çıkan Edremit Belediyesi’ne de sert tepki gösterdi.

Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın bu konuda gayretli olduğunu söyleyen Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri’nin sürekli hayır demesine de kızdı. Arıtma tesisini yerinde büyütüp kapasitesini arttırma fikrine sıcak bakmayan Yücel Yılmaz, bu konuda direkt Edremit Belediyesi’nin tavrını eleştirdi. Erdek ve Bandırma arıtmalarının tamamlandığını söyleyen Yılmaz, “en başta yapılması gereken yer Edremit ancak Belediye Meclisi direndiği için bu olmuyor” sözleriyle Edremit Belediye Meclis üyelerine tepki gösterdi.

Bir meclis üyesinin, sulak alan olarak tescilli Dalyan bölgesindeki sıvılaşma riskine karşın bölgenin imara açılmaya çalışıldığını hatırlatması üzerine Yücel Yılmaz, “ciddi bir şey konuşuyoruz, konuyu sulandırmayalım” diye karşılık verdi.

 

“HİÇ KİMSE BENİM EVİM SAĞLAM DEMESİN!”

Yücel Yılmaz, deprem riski taşıyan binaların yıkılması gerektiğini, ancak buna vatandaşın kendisinin karar vereceğini söyledi. Yılmaz, “Balıkesirliler bu işin siyasetini yapmasın. Deprem gerçeği var, binaları yenilemek zorundayız. Bir çok proje geliştiriyoruz. Vatandaşın kendi binasını yıkıp yapmakla ilgili mali fonlar oluşturmak, rezerv alanları oluşturmak, belediye kaynaklarından yararlanabilme, geçici kalacağı yerlerin temini, binanın tamamlanmasını taahhüt etmeye kadar gereken destek veriliyor. Durum ciddi, hiç kimse benim evim sağlam demesin; bir an önce 1999 öncesinde yapılan binaların yenilenmesi lazım. Yapıyı güçlendirmekle olmaz, bu işin suçlusu vatandaş olur” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN BOYADIĞI BİNALAR DA RİSKLİ!

Sokak sağlıklaştırması adı altında çarşı bölgesindeki tüm binaları boyayıp tabelalarını değiştiren Büyükşehir Belediyesi’nin, bu yapıların çok büyük bölümünün eski yönetmeliğe göre yapılmış olmasını dikkate almadığı gözleniyor. Başkan Yılmaz, hem deprem riskine dikkat çekip Balıkesir’deki yapıların büyük ölçüde riskli olduğunu ve yıkılıp yenilenmesi gerektiğini söylemesine karşın, söz konusu riskli yapıların boyanıp yüzlerinin yenilenmesiyle oluşan maddi zararı görmezden geliyor.

 

JAPONLARIN ‘SAĞLAMLIK ÖNCELİĞİ’Nİ ÖVDÜ AMA…

Başkan Yılmaz, Büyükşehir Meclisi’nde Japonya’daki izlenimlerini de anlattı. Yılmaz şunları söyledi: “Japonlar deprem deneyimlerinin ardından estetiği ikinci plana atıp bina sağlamlığını ön plana çıkarmışlar. Türkiye’nin ve şehrimizin deprem gerçeği var. Japonya’ya gittik, JICA adında bir kuruluş var, fon oluşturmak için kurulmuş, dünya merkez bankası gibi çeşitli projelere finansal destek veren bir kurum var, oranın davetlisi olarak gittik. Japonlar depremle yaşıyorlar, en büyük deprem Kobe’deki deprem. 7 şiddetinde deprem olmuş, 100 bin bina yıkılmış ve yaklaşık 7600 kişi vefat etmiş, binlercesi yaralanmış. Dikkat ettikleri temel konu bundan sonraki binalar yıkılmasın. Estetiği ikinci önceliğe sağlamlığı ve dayanıklılığı birinci önceliğe koymuşlar. Ziyaretler yaptık. Yıkılan binalar betonarme binalar, çelik yapılar yıkılmamış. Ondan sonra çelik yapılar üzerinde çalışmışlar.

Deprem testlerinin yapıldığı bir alan oluşturmuşlar. Türkiye’den 250 kişi deprem konusunda eğitim almaya gitmiş. Yapılan çalışmaları yerelde yaygınlaştırma imkanı var. Biz de 2019 yılından itibaren profesyonel destek alarak mikro ölçülendirme ve şehrimizde deprem olasılığına karşı mevcut durum ne, binaların daha güçlü daha dayanıklı olması ve felaket olduğunda neler yaparız bunun üzerinde çalışıyoruz.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Hem riskli diyor hem riskli binaları boyuyor!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!