ALBAY C. TAYYAR-NURAN OĞUZ ANADOLU LİSESİ TÜBİTAK’IN BÖLGE FİNALİNE DAVET EDİLDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Albay C. Tayyar-Nuran Oğuz Anadolu Lisesi TÜBİTAK 50’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 2’si psikoloji, 2’si matematik olmak üzere sosyoloji, değerler eğitimi ve kimya alanında 7 proje ile başvuruda bulundu. Biyoloji Öğretmeni Sumru Karpat danışmanlığında 10’uncu sınıf öğrencileri Zeynep Çay ve Reyyan Kabasakal’ın hazırladığı “Aromatik Bitkilerin Biyobozunur Plastik ve Dezenfektasyon Sıvısı Yapımında Kullanabilirliğinin İncelenmesi” projesi Bursa Bölge Finaline davet edildi.

Okul Müdürü Ramazan Konaybay öğrencilerini başarısından dolayı kutlayarak proje hakkında bilgiler verdi. Konakbay şunları söyledi:“Bu projede öğrencilerimiz, plastik ambalajların geri dönüşümü imkansız atık maddeler meydana getirmeleri, insan sağlığı ve çevreye zararları nedeniyle çözüm üretmek için plastik ambalajlar yerine biyoplastiklerin kullanılmasının, sağlık açısından yararlı olabileceğini düşünmüşler ve araştırma yapmışlardır. Böylece günlük hayatta çok sık kullanılan insan sağlığına zarar veren kimyasal içerikli ambalajlar yerine biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı üretmeyi amaçlamışlardır. Yapılan literatür taraması sonucu, tıbbi aromatik bitki gruplarından öğrencilerimizin yaşadıkları çevreden temin ettikleri biberiye (Rosmarinus officinalis), defne (Laurus nobilis L.) ve adaçayı (Salvia officinalis) türleri ile çalışılmıştır. Aromatik bitkiler kullanarak sentezledikleri biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı tamamen doğaldır. Zararlı kimyasal maddeler içermedikleri için insan sağlığına ve çevreye zararlı değildir. Biberiye, defne ve adaçayı özütünü  birlikte kullanarak biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı üretildiği için içerdikleri etken maddelerin daha etkili koruma sağlayıp besinlerin raf ömrünü uzatacağı düşünülmektedir. Ayrıca biberiye, adaçayı ve defne hoş kokuları ve güçlü aromaları nedeniyle özellikle et ve et ürünlerinde sağlıklı bir ambalaj malzemesi olarak tercih edileceği beklenmektedir. Sentezlenilen ürünler biyobozunur oldukları için çevre kirliliğine neden olmadıkları gibi geri dönüştüklerinde bitkiler için önemli besin kaynağı olacaklardır.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ALBAY C. TAYYAR-NURAN OĞUZ ANADOLU LİSESİ TÜBİTAK’IN BÖLGE FİNALİNE DAVET EDİLDİ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!