KENT GÜNDEMİ

Kuva-yı Milliye Balıkesir'in Kimliği

Vali Ustaoğlu’ndan Kuvâ-yi Milliye Vurgusu: “Balıkesir, Bağımsızlık Meşalesinin Yakıldığı Topraktır”

Abone Ol

Balıkesir’de, 16 Mayıs 1919 tarihinde Alacamescit’te bir araya gelen 41 Bayrak Adam’ın yaktığı Kuvâ-yi Milliye ateşi, düzenlenen törenle bir kez daha coşkuyla anıldı. Türk milletinin bağımsızlık yolundaki ilk kıvılcımının atıldığı bu anlamlı günün 106. yıldönümünde, Kuvâ-yi Milliye Günü’nün 24’üncüsü kutlandı.

Kuvâ-yi Milliye Anıtı’nda gerçekleştirilen törende, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın tarafından anıta Türkiye haritalı çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rahmi Kula Anadolu Lisesi öğrencisi Emir Kaan Terkos, Mehmet Akif Ersoy’un “Cenk Şarkısı” adlı şiirini seslendirdi.

“Balıkesir, Kuvâ-yi Milliye Ruhu ile Özdeşleşmiştir”

Törende konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Kuvâ-yi Milliye Günü’nün Türk milletinin istiklâl ve istikbâli uğruna verdiği mücadelede tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Ustaoğlu, “Tam 106 yıl önce Okuma Yurdu’nda toplanan ve halkı Alaca Mescit’e doğru yürüyüşe geçiren 41 Bayrak Adam, Kuvâ-yi Milliye’nin ilk kıvılcımını ateşlemiştir. Bu ruh Balıkesir’de doğmuş, büyümüş ve tüm Anadolu’ya umut olmuştur” dedi.

Balıkesir’in Kuvâ-yi Milliye kavramıyla özdeşleştiğini belirten Ustaoğlu, “Karesi Bey’in torunları işgal günlerinde, ‘Düşmanı durduracak kuvvet namlunun ucundadır!’ diyerek harekete geçmiş; toplantılar, kongreler düzenleyerek yerel iradeyi tesis etmiş, gerekirse silahlı mücadeleye girişmiştir. Bu direniş ruhu, Türk milletinin bağımsızlığa olan inancını tüm dünyaya ilan etmiştir” ifadelerini kullandı.

“Balıkesir’in Kahramanları Unutulmayacak”

Mütareke döneminin umutsuz atmosferinde Balıkesir’in yine ön saflarda olduğunu hatırlatan Vali Ustaoğlu, Hasan Basri Çantay’ın çıkardığı Ses Gazetesi ile halkın sesi olduğunu ifade etti. Ustaoğlu, o dönemde bağımsızlık mücadelesine öncülük eden isimleri de anarak, “Karesi Mebusu Vehbi Bolak, Demirci Kaymakamı ve Akıncılar Reisi İbrahim Ethem Akıncı, Belediye Reisi Keçeci Hafız Mehmet Emin Efendi ve daha niceleri… Her biri bu kutlu direnişte halkın vatan sevdasının nişanesi olmuştur” dedi.

Konuşmasını, “Bugün bizler, onların torunları olarak bu mirası koruyor; yarın ise evlatlarımız, bu emaneti aynı inanç ve kararlılıkla geleceğe taşıyacaktır. Balıkesir, Kuvâ-yi Milliye’nin doğduğu toprak olarak bu ruhu sonsuza dek yaşatacaktır” sözleriyle tamamlayan Vali Ustaoğlu, Kuvâ-yi Milliye’nin Balıkesir için yalnızca bir tarih değil, aynı zamanda bir kimlik olduğunu vurguladı.