FAKİR BAYKURT 90 YAŞINDA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya göçünü Türk edebiyatına taşıyan ünlü yazar Fakir Baykurt  doğumunun 90.,ölümünün ise 20. yılında anıldı.Yılanların Öcü,Irazcanın Dirliği,Onuncu Köy gibi unutulmaz eserlerin yazarı Fakir Baykurt anma programına Ayvalıklı yazar Feyza Hepçilingirler ve Duisburglu yazar,çevirmen Mevlüt Asar konuşmacı olarak katıldı.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen anma programı kütüphane müdürü Aygül Öncel Şahin’in açış konuşmasıyla başladı.Anma programına katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin; “Ünlü Yazarımız Fakir Baykurt’u anmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Fakir Baykurt’un Türkiye’deki yazın hayatıyla ilgili dönemine dair bilgilendirmeyi değerli Feyza hocamız,Almanya’daki yazın hayatıyla ilgili dönemi ise Mevlüt Bey anlatacak” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1997 yılında verdiği Sedat Simavi Edebiyat ödülü’nü ‘Savrulmalar’ adlı öykü kitabı ve Fakir Baykurt’un ‘Yarım Ekmek’ adlı roman kitabıyla paylaştıklarını dile getiren Feyza Hepçilingirler Fakir Baykurt’un Türkiye’deki yazın hayatıyla ilgili dönemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

Fakir Baykurt’un Almanyadaki yazın hayatıyla ilgili döneme dair bilgilendirme de bulunan Mevlüt Asar, ünlü yazarla kısada olsa öğrencilik yıllarında Türkiye’de tanıştığını,tesadüfen Almanya’nın Duisburg şehrinde yıllar sonra yollarının tekrar kesiştiğini dile getirdi.

 

‘Fakir Baykurt yazmak için dünyaya gelmiş’

Yazar olmasında Fakir Baykurt’un önemli katkısının olmasına dikkat çeken Mevlüt Asar, “1979 yılında ünlü yazarımızla Almanya’nın Duisburg şehrinde tekrar karşılaştık. Hapishane yaşantısı sonrası onun ne kadar güçlü biri olduğunu gördüm. Romanlarını okuduktan sonra yazım hayatına olan tutkunluğu beni etkiledi. Bir sohbetinde Edremit’te dayısıyla yaşadığı bir olayı anlatan Fakir Baykurt ‘Tüm çocuklar şeker yiyebilsinler’ diye yazar olduğunu açıklamıştı. Yazmak için dünyaya gelmiş olan Fakir Baykurt Türkiye’de yazamaz hale geldiği için Almanya ya göç etmişti. Her zaman not alırdı,müthiş bir gözlemciydi. Essen Üniversitesi’nde yatarken son anına,vefat edinceye kadar hep iyleşeceğine, yazacağına inanırdı. Hastane ile ilgili bilgiler toplardı. Umut doluydu. Birlikte bazı çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalardan biri de Fakir Baykurt Edebiyat İşliği dir. Avrupa’ya göç edenleri yakından tanıyıp, araştırmalar yaparak Almanya da bir çok öyküler yazdı.Bu kitaplardan Almanca ve Türkçe yazılan Barış Çöreği ödüle layık görüldü.Duisburg Belediyesi bir meydana ismini verdi.Ayrıca  Duisburg Belediyesi kentte kültürlerarası diyalog ile farklı uluslardan insanların birlikte yaşamlarına katkılarda bulunan kişilere Fakir Baykurt Kültür Ödülü düzenliyor” şeklinde konuştu. (İbrahim ERGÜL)

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
FAKİR BAYKURT 90 YAŞINDA
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!