İŞYERİNDE ADALET VE İŞYERİ STRESİ SONUÇLARI

Bir işyerinde adaletsizlik belirsizlik ve keyfilik anlamına gelir. Belirsizlik ve keyfilik bir çalışan için “iş güvencesizliği” ve gelecek güvencesizliği anlamına gelir. Yani nasıl davranırsa başarılı olacağını, ne yaparsa ceza alacağını bilemeyen çalışan enerjisini çalışmaya değil, kendini korumaya, politik ittifaklarla kendini güvenceye almaya, entrikaya, ayak oyunlarına, dedikoduya ayırır. Adaletsizliğin yarattığı stresi dengeleyemeyen çalışan, stres nedeniyle bedensel ve ruhsal olarak yıpranır. Uzun dönemli stres Fizyolojik (baş ağrısı, kalp, tansiyon), Psikolojik (uyku bozukluğu, depresyon tatminsizlik ), Davranışsal (dalgınlık, kaza, alkol) Örgütsel (devamsızlık, performansta azalma) gibi bireysel ve kurumsal sonuçlara yol açar. Yani uzun dönemli stres:

 

  1. Çalışan psikolojik ve fiziksel kaynaklarını tüketir.
  2. Çalışan ailesi ve çevresi ile ilişkilerine zarar verir.
  3. Çalışanın işyerindeki verimliliğini düşürür.

 

2022 yılında iş stresinden dolayı Amerikan ekonomisinde 187 milyar dolarlık bir kayıp meydana geldiği hesaplanmıştır.

 

İşyeri stresi hem bireyin hem toplumun hayat kalitesini etkilediği gibi hem de işyerinde önemli bir verim kaybına yol açar.

 

Absenteeism (kayıp zamanlar), çalışan devri (işten ayrılmalar), düşük bağlılık ( sessiz istifa) gibi olaylar her yıl bizim işverenlerimize, dolayısıyla ekonomiye  de milyarlarca lira zarara mal olur.

 

Hiçbir insan hem toplumun bir üyesi hem de emeğini kazanmaya gayret eden bir çalışan olarak işyeri stresine maruz kalmayı hak etmez. Yönetimin birinci fonksiyonu işyerinde adil ve kurallı bir yönetim kültürü oturtmak bunun için orta ve ilk düzey yöneticilerini doğru eğitmek ve denetlemektir. Aksi halde bunun kurumsal maliyetleri özellikle günümüz koşullarında çok ağır olacaktır.

 

Exit mobile version