DUVAR GAZETESİ GİBİ BÜRO CAMI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hilmi DUYAR /POLİTİKA/ Balıkesir’in Yıldırım Mahallesi Tatlıcı Sokak’ta, emekli esnaf Ekrem Sakarya’ya ait büronun camı ile kapısı, tarihi fotoğraf ve belgelerle adeta bir duvar gazetesi gibi. Vatandaşların ve siyah beyaz fotoğraf sevenlerin bakmadan geçemediği camda, Atatürk’ün Balıkesir’e geldiğinde çekilen fotoğraflar, işgal yıllarına ait fotoğraflar, Balıkesir’in yıkılan ve şimdi hiç birinin ayakta kalmadığı önemli binaların fotoğrafları, önemli belgeler, eski gazetelerin tıpkıbasımları, Atatürk’ün Zağnos Paşa Camisi’ndeki hutbesi yer alıyor.

 

 

Ekrem Sakarya, Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve memleketi Balıkesir’e yerleşti. Balıkesir’i Duşakabin ile tanıştırdı. Bir süre çalıştıktan sonra emekli oldu. Emekli olup, arkadaşlarından ayrılmaya gönlü razı olmayınca, kapattığı iş yerini dostları, memur emeklisi Saffet Özer, mimar Sadi Özer, Almanca Okumanı Aydın Ayhan, tarihe damga vurmuş futbolcu Ali Burul, esnaf emeklisi Mustafa Şeydi Akyol, emekli Zeki Doğan, ve esnaf Yusuf Kamçı ile hep birlikte  toplandığı bir ofise, bir büroya dönüştürdü. Önemli dostluklar kurduğu arkadaşlarıyla burada her zaman bir araya gelen Ekrem Sakarya, hem kendinin hem dostlarının birikimlerini, toplandıkları binanın camına yansıtmaya karar verdi.  Duvar Gazetesi haline gelen kapı ve camda, geçmişe ait ne isterseniz var. Tatlıcılar Sokak’tan geçenler ilginç vitrini incelemeden gidemiyor. Burada, Atatürk’ün Balıkesir’de verdiği hutbeyi okuyup Zaferi Milli gazetesinin ön sayfasını inceliyor. Çanakkale Savaşı’na gitmek için hazırlanıp Balıkesir Lisesi önündeki merdivenlerde fotoğraf çektiren 15 16 yaşındaki (keşşaflar bölüğü) dedikleri öğrenciler, insanların gözlerini yaşartıyor. Atatürk’ün Osmanlıca yazılmış, imzalı, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emrinin fotoğrafı da görenleri hayrete düşürüyor.

 

 

İlginç cam ve kapı ile ilgili görüşlerini belirten Sakarya, “Bizim pek çok kültürel birikimimiz var. Balıkesir’de yaşayan birey olarak, öğrencilere, gençlere vatandaşlara hizmet vermek için, Balıkesir’i ilgilendiren, tanıtan, tarihi resimleri sergilemeyi düşündük ve binamızın camı ile kapısında sergiledik. Camdaki resimler, 1900 senesinden başlayıp, günümüze kadar gelen resimlerdir. Milli mücadele yıllarına ait resimler var. Burada Yunan askerlerinin konuşlandığı yerlerin resimleri var. Bu ülke kolay kurtarılmadı. Vatanını kurtarmak isteyen halkımız, askerlerimiz, büyük zorluklar içinde mücadele etmişlerdir. Onları sergiliyoruz. Elimizdeki tarihi belgeleri, yeni kuşaklara örnek olsun diye sergiliyoruz. Bunları aile olarak gelip okuyanlar var. Bizi çok şaşırtan olaylardan birisi, 70-80 yaşlarında çiftlerin resimlere ve belgelere bakması olmuştur. Balıkesir Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin camdaki panomuzu incelemelerine, hatta özçekim yaptığına tanık olduk. Bizden bilgi alanlar bile hatırlıyorum. Vitrindekileri görüp bize tablo ve resim armağan edenler bile oldu. Ressam İsmail Kurtlak resim, Gazeteci Orhan Doruk, fotoğraf, Sırrı Özbay Erdek’te güneş batımını tasvir eden resimlerini armağan etmişlerdir. Pek çok Atatürk portresini de binamızın içinde, galeri gibi sergiliyoruz. Burada yağlı boya tablolar, ebru sanatının güzel örnekleri yer alıyor.” Dedi.

 

 

Emekli öğretmen, tarihçi, araştırmacı yazar Aydın Ayhan, “Atatürk’ün ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri emrinin Osmanlıcası da camda yer alan ilginç örneklerdendir. İşgal yıllarında Balıkesir Garı önünde ve Balıkesir’in çeşitli yerlerinde bulunan yunan askerlerinin fotoğrafları, Atatürk’ün Balıkesir’e gelişlerinin fotoğrafları, Balıkesir’de yıkılan ve şu an olmayan bazı binaların fotoğrafları yer alıyor. Bunları vatandaşların görmesinden incelemesinden mutlu oluyoruz” diye konuştu.  

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
DUVAR GAZETESİ GİBİ BÜRO CAMI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!