YAŞAD’tan doğaya 16 yılda 16 bin kınalı keklik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Bigadiç’te, Hakkı Kurtuluş Demir öncülüğünde 2006 yılında kurulan Yaşam alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD), doğaya 16 yılda 16 bin keklik saldı. Dernek Başkanı Demir, Kınalı kekliklerin popülasyonunu korumak için, kaymakamlıklar, belediyeler, avcı dernekleri, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile birlikte hareket ettiklerini açıkladı.

 

 

YAŞAD Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Hakkı Demir Kurtuluş, 2008 yılında Balıkesir Yetiştirme yurdunda kalan bir grup öğrenci ile yaban yaşamını ve doğayı korumak için Ulusal Ajans desteği ile Kınalı keklik yetiştirme projesini yaşama geçirdi. Öğrenciler ile birlikte Alaçam Dağı’nda kamp kuran ekip, doğal ortamda bulduğu kınalı keklik yumurtalarından 35 çift Kınalı Keklik üreterek, projenin ilk adımını attı. Projenin İlk yıllının sonunda YAŞAD tarafından düzenlenen doğa etkinliğinde 500 kınalı keklik doğaya salındı. Bigadiçli avcılar bu kez avlanmak için değil, Kınalı keklikleri yırtıcı kuşlardan korumak için Alaçam dağlarında önlem aldı. Zamanla, Balıkesir Üniversitesi, Bigadiç Kaymakamlığı ve Bigadiç Belediyesi projeye destek verdi.

 

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) 2010 yılında İktisadi Kalkınma Mali Destek Programının Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar için açtığı proje teklif çağrısına başvuran YAŞAD destek almaya hak kazandı.  YAŞAD, GMKA’nın sağladığı proje desteği ile Sabancı Holding ile imzaladığı protokol kapsamında yetiştirdiği 2 bin kekliği Adana’da doğaya saldı. Kuruluşundan bu yana geçen 16 yılda 16 bin kekliği, Başta Balıkesir ve ilçeleri olmak üzere, Bursa Adana Isparta ve ilçelerinde doğayla buluşturduklarını açıklayan Hakkı Kurtuluş Demir, “Özelikle doğada yetişen keklik yumurtaları bulup, Kınalı Keklik ürettik. Keklikler yetişkinliğe ulaştıktan sonra, Bigadiç Kaymakamlığı aracılığı ile av yasağı getirttik. Salım yapılan bölgedeki köylerde doğal yaşamı koruma ve bilinçli avcılık ile ilgili seminerler verdik. Projemiz her geçen gün gelişip büyüdü. Daha sonra Bigadiç Yöresinde Av ve Doğa Turizminin Desteklenmesi Projesi ile GMKA’dan destek alarak keklik üretimini arttırdık. Ulusal Av ve Doğa Çalıştayı düzenledik. Bölgemizde av ve doğa turizminin gelişmesini sağladık. Geçen 16 yıl zaman içinde doğaya 16 bin keklik salımı yaptık. Kekliklerin doğa ile buluşmasında kimi zaman kaymakamlıklar, kimi zaman belediyeler, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaptık” dedi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
YAŞAD’tan doğaya 16 yılda 16 bin kınalı keklik
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!