Türk Eğitim Vakfı Balıkesir Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Jale Bayraktar pandemi döneminde de vakfın burs vermeye devam ettiğini belirterek, burs kayıtlarının 18 Ekim’e kadar devam edeceğini söyledi. POLİTİKA’ya açıklamalarda bulunan TEV Balıkesir Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Jale Bayraktar vakfa destek v ermek isteyenlerin oluşturulan burs fonlarına katkı yapabileceğini gibi kendilerinin de fon oluşturarak eğitime destekte bulunabileceklerini hatırlattı.
Türk Eğitim Vakfı olarak bu yıl 2 bin 500’ü meslek lisesi ve Anadolu Lisesi, 5 bini de üniversitesi olmak üzere toplamda 7 bin 500 öğrenciye burs imkanı sağlamayı amaçladıklarını belirten Jale Bayraktar imkanı olan tüm vatandaşlardan destek istedi. Vakfa yapılacak desteğin sadece burslarla sınırlı olmadığını da kaydeden Bayraktar, özel günlerin kutlanmasına yönelik mutlu gün kartları ve cenazelere gönderilecek çelenklerle de bağış imkanının bulunduğunu ifade etti.
“TEV burslarına kayıtlar başladı”
Türk Eğitim Vakfı’nın burs konusunda yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Jale Bayraktar şunları söyledi:
“Türk Eğitim Vakfı olarak başarılı ancak maddi imkanları sıkıntılı çocuklara burs vermek için çalışıyoruz. Meslek Lisesi ve üniversitelerde kontenjan açılan bölümlere her yıl Eylül ayında internet sitemizden burs başvurusu yapan gençlerimize teknik değerlendirmeden sonra ve okullarındaki öğretim görevlilerinden oluşan komisyonlarla mülakat yaptıktan sonra başvuranlar içerisinde başarısı en yüksek, maddiimkanı en kısıtlı olan gencimize burs bağlıyoruz. Vakfımızın başarı koşullarını sağlamaları halinde eğitim hayatları boyunca bursları da devam ediyor. Her yıl Haziran ayında liselerde karne, üniversitelerde transkript istiyoruz. Eylül ayında da yine öğrenci belgesi isteyerek okula devam ettiklerini belgelemelerini istiyoruz. Meslek Liselerinde okurken bursiyerimiz olan gençlerimizden mezun oldukları yol üniversiteyi kazananlar; Meslek Yüksek Okulu veya üniversitelerin fakültelerinin herhangi birini kazananlar o yıl oraya kontenjan açılmasa dahi bursları devam ettirilerek ödüllendiriyor. Üniversitede okuyan öğrencilerimiz de başarıya odaklı bir vakıf olduğumuz için not ortalamaları 3’ün üzerinde olan gençlerimize her yıl Ekim ayında bir önceki yılın burs tutarı bir aylık ödül bursu veriyoruz. Dolayısıyla eğitim dönemlerinin başında çift bursları elleri daha bol olarak eğitimlerine başlamış oluyorlar.
“Öğrencilere sadece burs vermiyoruz”
Bursiyerlerimize sadece para veren vakıf olmak istemiyoruz. Onların bu yıl anlaşma yaptığımız birkaç eğitim kurumuyla birlikte mail adreslerine eğitim mailleri gönderiyoruz. Bu eğitim mailleri sayesinde de onların gerek kendi branşlarıyla gerekse sosyal alanda kendilerini daha da geliştirmelerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ayrıca vakfımızın Mentörlük uygulaması var. Bu güne kadar bizden burs alıp mezun olan 251 bine yakın bursiyerimizden arzu edenler mentör oluyorlar, kendi branşlarında okuyan arkadaşlarına mentörlük yaparak meslek hayatına hazırlanmalarına yardımcı oluyorlar. Ayrıca özellikle şubelerimizin bulunduğu illerde yabancı dil kursları, çeşitli eğitim seminerleri, sinemalar, tiyatrolara katılmaları için kendilerine biletler buluyoruz ve buralara katılarak daha çok sosyalleşmelerine katkıda bulunuyoruz. Her yıl en az bir tane olmak üzere de onlara yönelik gezi yaparak okudukları ilin sosyal, kültürel, doğal güzelliklerini tanımalarına yardımcı oluyoruz.Bursiyerlerimiz zaten ofislerimizde de istedikleri zaman gelip ders çalışabiliyorlar. Onların okudukları ilde ailesi Türk Eğitim Vakfı’nın şubeleri oluyor. Çünkü burs verdiğimiz öğrencilerin büyük bir çoğunluğu il dışından gelen öğrencilerden oluşuyor. Onların ihtiyaçları halinde sağlıkla ilgili olsun, kendi kişisel sorunlarıyla ilgili olsun destekler bularak, sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz.
“Başvurular 18 Ekim’e kadar devam edecek”
Bu yıl da 18 Ekim’e kadar burs başvurularımız başlayacak. Pek çok kişinin aklına “okullar açılmıyor, öğrenciler evlerinde, burslar verilmeye devam ediyor mu, devam edilecek mi” şeklinde sorular gelebilir. Biz Mart ayından bu yana öğrencilerimize burs vermeye devam ettik. Çünkü evet evlerindeler, pek çok ihtiyaçlarını orada görüyorlar ama okullarına devam etmedikleri için başta bilgisayar olmak üzere, internet olmak üzere, farklı kitaplar almaları gerekti ve eğitimlerini devam ettirebilmek için farklı ihtiyaçları doğdu. Bu burslarımızla onlar da uzaktan eğitim sürecinde oluşan farklı ihtiyaçlarını karşıladılar. Ayrıca maddi açıdan imkanı en kısıtlı öğrenciye ulaşamaya çalışıyoruz diyoruz. Pek çok öğrencimizin bu pandemi döneminde anne ve babaları işsiz kaldılar ve bizim verdiğimiz burs bu ailelerde tek geçim kaynağı oldu. Bu anlamda da bursumuz aileler için daha farklı bir anlam kazandı.Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla bu yıl ilk kez mevcut bursiyerlerimizde başarı durumuna bakmadık ve tüm bursiyerlerimizin dönem sonu notları ne olursa olsun bursları bu yıl da devam ettirilecek. Ancak yeni başvurularda ara sınıflar için 2,5 not ortalamasını talep ediyoruz.
“Korona kahramanlarına vefa fonu” oluşturduk
Vakfımızda açılan çeşitli burs fonlarımız var. Özellikle bu pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarını emanetimiz olarak görerek açtığımız “Korona kahramanlarına vefa fonu”nu daha sonra aldığımız bağışların beklediğimizden de büyük olması nedeniyle pandemi döneminde çalışıyorken haytalığa yakalanarak hayatını kaybedenlerin çocuklarını da kapsam dahiline aldık. En sonunda da korona döneminde işsiz kalan kişilerin de çocukları başvurduğu takdirde burs vermek üzere “korona kahramanlarına vefa fonu”nu oluşturduk. Ülkemizde yaşanan bu kötü dönemde hem velilerinin vefatı, hem de velilerinin işsiz kalması dolayısıyla eğitim hayatını bırakmak durumunda kalacak gençlerimize umut olmaya çalışıyoruz. Bağışçılarımdan da, vakfımıza destek olmak isteyenlerden de bizden desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Bir burs lise öğrencisi için 300 lira, üniversite öğrencisi için 700 lira. Ancak bağışları bununla sınırlı tutmuyoruz; herkes gönlünden koptuğu kadar, kendisini maddi açıdan sıkıntıya sokmayacak kadar burs fonlarımıza ne kadar bağış yaparsa damlaya damlaya göl olur misaliyle biz bu sene daha fazla öğrenciye burs vermek için herkesin desteğini bekliyoruz. Genelde son yıllarda 7 bin civarında olan bursiyer sayımızı bu yıl da 7 bin 500’e çıkarmaya karar verdik. Bunun 5 bini üniversite, bin 500 civarı meslek lisesi olacak.
“Yurt dışına burs veren tek vakıfız”
Vakfımızın kuruluşunun 40’ıncı yılından bu yana üniversite sınavlarında ilk 5 bine giren arkadaşlarımızın başvurması halinde kendilerine yaptığımız çeşitli sınavlar, görüşmeler ve elemelerden sonra her yıl 50 ila 70 öğrenciye üstün başarı bursu veriyoruz. Ayrıca doktora, master bursu veren tek vakıfız ve yurt dışına da burs veriyoruz. Bu konuda da geçen yıl seçimlerini yaptığımız bu öğretim döneminde yurt dışına gidecek olan arkadaşlarımızı geçen hafta içinde basın lansmanını yaparak tanıtımlarını yaptık. Vakfımız pek çok alanda öğrencilere destek olmaya çalışıyor.
“Askıda Kariyer projesi ile öğrencileri hayata hazırlayacağız”
Vakfımız öğrencilere destek olmak amacıyla geçen yıl İzmir Şubemizin PERYÖN ve Liyakat Derneğiyle başlattığı “Meslektaşını Okut” uygulamasının bir devamı olan bir mentörlük uygulaması olan “Askıda Kariyer” projesini hayata geçiriyoruz. Bu yıl bizde Balıkesir İnsan Yönetimi Platformu (BALİP) ile birlikte Türk Eğitim Vakfı’ndan burs alan öğrencilere mentörlük projesi olarak hayata geçirmek için çalışmalar başladık. Vakfımızın mentörlük projesi var aslında demiştik ama bizim planladığımız mentörlük kola girme, usta-çırak ilişkisi yaşatmak olacak. Öğrenciler okudukları ilde mesleğinde başarılı olmuş kişilerle 6 aylık bir proje ile ayda en az 1 saat gibi bir araya gelip onların işyerlerinde işlerin yapılma şeklini görüp meslek hayatlarına daha bilinçli olarak hazırlanmaları için yapılmış bir proje. Bu projemizi Balıkesir’deki yerel yönetim liderlerine ve STK’ların başkan ve yönetim kurullarına da anlattık. Bütün hepsi biz mentörlük uygulamasında varız dedi. Balıkesir Üniversitesi Rektörümüzle de görüştük, o da bu projeyi çok beğendi. Yaptığımız görüşmelerde Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi de çözüm ortağımız oldu. Balıkesir’de BALİP, TEV ve Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyiyle bu projeyi yürüteceğiz. Dileğimiz mentörlerimizin daha da çoğalması ve Balıkesir Üniversitesi’nde okuyan tüm öğrenciler birer mentör atayacak hale gelmesi ve Balıkesir öğrencisine sahip çıkan şehir unvanını alsın istiyoruz. Projemiz TEV ile başladı ve bütün Balıkesir’e yayılacak inşallah.
“Biz büyük bir TEV ailesiyiz”
Bunun dışında birkaç proje görüşmemiz daha var. Pandemi ortamında gezi, etkinlikler yapamıyoruz. Dolayısıyla ufak ufak ziyaretlerle isteyen kişilerin kendileri adına burs fonu kurması, isteyen kişilerinde mevcut burs fonlarına katkıda bulunması için ziyaretlerimize devam ediyoruz. Bizim en büyük gelir kaynağımız vasiyetler ve hibeler. Kişiler vefatlarından sonra kendilerine ait gayrimenkullerden elde edilen gelirle Türk Eğitim Vakfı’nın öğrenci okutması için vasiyet bırakabiliyorlar. Hayattayken öğrenci okutulduğunu görmek için de hibeler yapabiliyorlar. Biz Balıkesir’de bu uygulamanın daha da artması için görüşmeler yapıyoruz. Vasiyeti yapan kişi artık Türk Eğitim Vakfı ailesinin bir üyesi oluyor. Biz çalışanlarımız, gönüllülerimiz ve olmazsa olmazımız bağışçılarımız ve bursiyerlerimizle büyük bir aileyiz. Bursiyerlerimize destek vermemizde vakfa destek veren bağışçılarımız için de; bağışçılarımız olduğunu öğrendiğimiz andan itibaren onların evlatları gibi yardımcıları olmaya çalışıyoruz. Özellikle bu pandemi döneminde gerek sağlık, gerekse belli ihtiyaçlarının karşılanmasında bağışçılarımızla sık sık bir araya geldik, onların taleplerini yerine getirmeye çalıştık. Bağışçılarımızın vefatı halinde onların kabirlerini yaptırıyoruz, her ay kabirlerinin bakımlarını yaptırıyoruz ve her yıl Ramazan ayında da hatim indirtip, mevlit okutuyoruz.”