ALEVİLERİN AŞURE ETKİNLİĞİNDE CEMEVİ SÖZÜ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği tarafından Muharrem ayı nedeniyle düzenlenen Aşure etkinliği Karesi AVM’de gerçekleştirildi. Alevi Güç Birliği Başkanı Dr. Mehmet Ali Çiçek’in Balıkesir merkezinde bir Cem Evi yaptırılması isteğini dile getirmesi üzerine Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, yer tahsisinin 2020 yılında yapılacağını müjdeledi.

 

Balıkesir’deki Alevi vatandaşların Muharrem Ayı içerisinde tuttukları yas-ı matem oruçlarının ardından Aşure etkinliği düzenledi. Balıkesir Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Cem Evi kurulması talepleri bir kez daha dile getirildi.

Muharrem ayı nedeniyle düzenlenen Aşure etkinliğinde açılış konuşmasını Balıkesir Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Akay Şahin yaptı. Şahin konuşmasında şunları söyledi:

“Yüce Peygamberimiz tarafından Hz. Muhammed Mustafa’nın sevgili torunu İmam Hüseyin ve 72 Kerbela  şehidinin aziz ruhlarının yüzü suyu hürmetine tutulmuş olan mahtem oruçlarımızın insanlık alemine barış ve huzur vesilesi olması dileklerimle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Alevi inancında aşure önemli bir yere sahiptir. Aşure içinde birlik, beraberlik, eşitlik, barış sevgi ve paylaşım barındırır. Aşure birlik ve beraberliğin sembolüdür. Aşure farklı olan tat ve renklerin aynı tat ve renk olması demektir. Aşure farklı malzemelerin sevgi kazanında muhabbet kepçesiyle ve inanç ateşiyle pişmesi sonucu hazırlanan hak lokmasının adıdır. Aşure sevgidir, eşitliktir, şükürdür.”

 

“Bize ancak bizim faydamız olur”

Balıkesir Alevi Güç Birliği Başkanı Dr. Mehmet Ali Çiçek ise yaptığı konuşmada Balıkesir merkezinde Cem Evi’nin kurulmasıyla ilgili çalışmalardan sonuç elde edilemediğini söyledi. Çiçek, Cem Evi kurulmasıyla ilgili 1994 yılından bu yana verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek Cem Evi’nin kurulması için taleplerini bir kez daha yineledi. Altıeylül Belediyesi’nin bu konudaki geçmiş dönemde çalışma yaptığını da hatırlatan Mehmet Ali Çiçek bu konuda Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın bilgi vermesini istedi.

 

Cemevi arsa tahsisi 2020 yılında

Cem Evi konusunda geçmiş dönemdeki çalışmaların bulunduğunu ifade eden Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı da yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Geçmiş dönem Zekai Kafaoğlu Başkanımız döneminde cemevi konusunda çalışmalarımızı yapmaya başladık. Şuanda da kademe kademe ilerliyor. Üst planlamalar zaman alıyor. Biz Gazi Osman Paşa bölgemizde cemeviyle ilgili bir yer belirledik nazım ve uygulama imar planlarından bunları geçirdik. Şimdi önümüzde 18 uygulaması var. İnşallah 2020 yılında Gazi Osman Paşa’da ki 18 uygulamasını bitirdiğimizde temiz bir arsa olarak Cemevi için sizleri inşallah tahsisini el birlikte kararını geçirerek yapmak istiyoruz. Benimde Alevi kardeşlerimden bu camiadan bir talebim var. Bu Cemevini yaparken, cemevinin yerini bizden talep ederken birlik beraberlik içerisinde, bütün Alevi camiasının el birliği ile talep edin ki, bu onun yeri, bunun yeri, şunun yeri olmasın. Merkezde cemevimiz yok inşallah ilk yeri tahsis edeceğiz, inşallah ilk cemevini beraberce Altıeylül’e kazandırmış olacağız. Bunu da ne olur beraberce kazandıralım. Bir birimizle rekabet içinde olmayalım.”

 

Semah gösterileri ilgiyle izlendi

Konuşmaların ardından Türkali Köyü semah gurubunun gösterisi ilgiyle izlendi. Alevi Dedesi Mucur Oğuz’un yaptığı aşure duasının ardından katılımcılara ve vatandaşlara aşure ikram edildi. Aşure etkinliğine Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, AK Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ALEVİLERİN AŞURE ETKİNLİĞİNDE CEMEVİ SÖZÜ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!