Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Eskiden dünyanın en büyük şirketleri enerjiden, bankalardan, sanayiden çıkardı. Şimdinin büyükleriyse teknolojiden çıkıyor." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Habitat Derneği bünyesinde kurulan GEN Türkiye, TOBB, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen "100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi"nde dijital devrimle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Artık internetle pek çok ülkeye mal satmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"E-ticaret üzerinden dünyanın her köşesine ulaşabilirsiniz. Milyarlarca potansiyel müşteri, trilyon dolarlık pazarlar, hepsi elinizin altında. Sadece bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin e-ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 110 arttı. 653 milyar lira ticaret hacmi gerçekleşti. Buradaki fırsatı görüp, değerlendirenler için müthiş fırsatlar ortaya çıktı. Bu konu sadece yurt içiyle de sınırlı değil. e-ihracat hacmi de 2 milyar doları aştı. Ama bu alanda katedeceğimiz daha büyük mesafeler var. KOBİ'lerimizin ancak yüzde 25'i e-ticarete dahil oluyor ve sadece yüzde 4'ü e-ihracat yapabiliyor."
İhracat denildiğinde akla sadece tekstil, gıda veya eşya satmanın gelmemesini isteyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den doğan yenilikçi iş modellerinin dünyada da tuttuğunu vurguladı.
Türk girişimcilerin eski iş modeli icadını modernleştirdiğini ve günümüze taşıdığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Eskiden en işlek caddede mağaza, market sahibi olmak önemliydi. Şimdi dünyanın en değerli arazisi nerede? Cep telefonlarımızın ekranlarında." dedi.
Petrol ve doğalgazla ülkelere kalıcı zenginliğin gelmediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, günümüzde ülkelerin konumunun girişimcilik kapasitesine bağlı olduğuna dikkati çekti.