“Kan şekeri dengesizliği, oruç tutmayı riskli hale getirebilir”

Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca: ''Diyabet hastalarının oruç tutabilme durumu, hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır"

“Kan şekeri dengesizliği, oruç tutmayı riskli hale getirebilir”
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu vurgulayarak;

“Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz. Diyabet hastalarının oruç tutabilme durumu, hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır” açıklamasını yaptı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan ayında oruç ve diyabet konusunda bilgilendirme yaptı. Diyabetin kan şekeri dengesinin genellikle yükseldiği bir hastalık olarak bilindiğini ancak aslında kan şekeri dengesinin anormal yükselme ve düşmeye neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Atmaca, diyabetin kan şekeri dengesizliğine işaret etti.

Oruç ve diyabet ilişkisinin bazı hastalar için riskli olabileceğini belirten Prof. Dr. Atmaca, “Hangi hastanın oruç tutabileceği diyabetinin tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlı değişiklik gösterir. Bu yüzden her diyabet hastasının bu açıdan ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bazı hastaların uzun sürecek bir açlık veya susuzluğa maruz kalması uygun değildir, bazılarının da uygun önlemler ve tedavide yeni düzenlemelerle oruç tutması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Oruç ve diyabet ilişkisinin üç grupta ele alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca, bunları koşulsuz oruç tutmaması gereken hastalar, belirli önlemleri alması koşuluyla oruç tutabilecek hastalar ve oruç tutabilecek hastalar olmak üzere sıraladı.

Oruç tutacak hastaların dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Prof. Dr. Atmaca, “Oruç sırasında kan şekerinde ani düşmeler veya 250 mg/dl’yi aşacak yükselmelerde oruca son verilmeli ve hekime başvurulmalıdır. Hastaların mutlaka sahura kalkmaları, yeteri kadar sıvı almaları ve menü içeriği ve miktarı büyük önem arz eder. Tatlı ve hamur içerikli gıdalardan uzak kalmak ve kalori sınırlaması, özellikle kilo sorunu olan hastalar için kilo kaybı sağlayabilir” dedi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
“Kan şekeri dengesizliği, oruç tutmayı riskli hale getirebilir”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!