“ÜNİVERSİTE İLERLERSE BALIKESİR DE İLERLER”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ay içinde atamasını yapması beklenen Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Rektörlüğü için adaylık başvurusunu YÖK’e yapan Prof. Dr. Mehmet Ünlü, bu göreve seçilmesi halinde yapacağı çalışmaları ve projeleri kamuoyu ile paylaştı.

Balıkesir Tabip Odasında yaptığı toplantıda 9 yıldır BAÜN’de görev yaptığını ve rektör olması halinde liyakati ve şeffaflığı öne çıkaran bir yönetim anlayışı sergileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Ünlü, seçilemese bile göreve gelecek rektörle projelerini paylaşıp hayata geçirmek istediğini ifade etti. BAÜN’ün artık yatay gelişmeye ara vererek dikey gelişmesi gerektiğini, açılması gereken enstitü ve merkezlerden bahseden Rektör adayı Ünlü, “Balıkesir Üniversitesi ile Balıkesir kentinin kaderi ortak. Üniversite ilerlerse Balıkesir’de ilerler. Bunu unutmadan hareket etmek gerekir” dedi.

LİYAKAT VE ŞEFFAFLIK VURGUSU

Açıklamasının başında Üniversitede liyakat ve şeffaflığın önemine değinen Prof. Dr. Mehmet Ünlü, “Üniversiteyi sevgi, saygı, etik değerlere bağlı, demokratik katılımı, liyakati, kamu yararını, kurumsallaşmayı, şeffaflığı, hesap sorulabilirliği, çalışanı, üreteni teşvik etmeyi, çalışmayanı uyarmayı, yanlıştan dönmeyi erdem bilmeyi ve birlikte çalışma kültürünü özümsemiş bir yönetim anlayışını geçerli kılarak ve tüm dinamikleri harekete geçirerek üniversiteyi bilgi ve teknoloji üreten yenilikçi bir üniversiteye dönüştürmek ve Balıkesir halkıyla kucaklaştırmak için aday oldum” dedi.

ARTIK DİKEY GENİŞLEME ZAMANI

BAÜN’ün artık yatay gelişmeye ara vererek dikey gelişmesi gerektiğini söyleyen Ünlü; bu konuda ise şunları söyledi: “Üniversitemizdeki yatay genişlemeye ara verilerek, mevcut fakültelerin ve okulların performanslarını, çok yönlü olarak mercek altına alarak, güçlü olduğumuz yönleri araştırma altyapısı ve kadro olarak güçlendirip, lisansüstü eğitim ağırlıklı, multidisipliııer akademik ve sanayi-üniversite işbirliklerini geliştirecek, bilgi ve teknoloji üreten yapılara dönüşümünü koordine eden. (kurulma çalışmaları süren) teknokentle akademi arasında arayüz görevini de yerine getirecek kurumsal yapılar oluşturulacaktır.

BİLİMSEL DANIŞMA KURULLARI

Akademik birimlerin genelde kendi içinden akademisyen üretmesi (inbreeding) ve dış değerlendirmelere kapalı olması, birimleri statik hale getirmekte ve fazlaca üretken olmayan, kişisel nedenlerle birbirleriyle çatışan akademik topluluklar ortaya çıkmaktadır. Akademik birimlerde (Araştırma Enstitüsü, Fakülte, MYO, lisans eğitimi veren bölüm), ulusal, uluslararası kuruluşlardan ilgili alanlarda görev yapan araştırmacılardan danışmanlar belirlenerek, bu birimlerin eğitim ve araştırma programları düzenli olarak bağımsız gözlemcilerce incelenip raporlanacak ve birimlerin gerçeklerle yüzleşmesi ve eğitim programlarını, yöntemlerini ve akademik işleyişlerini yenilemeleri sağlanacaktır.

DİL MERKEZİ

Latin dillerine ek olarak Japonca. Çince. Rusça, Arapça. Farsça gibi dilleri “native speaker” eğiticiler ile konuşabilir düzeyde öğretebilecek, bu şekilde üniversitemizin uluslararası ilişkilerini boyutlandıracak bir merkez kurmayı, aynı zamanda İngilizce öğretmeni olan ve askerliğini İngilizce mütercim-tercüman olarak yapmış bir akademisyen olarak çok istediğimi söyleyebilirim”

MUCİT EVİ PROJESİ

Üniversitelerin eğitimini tamamlayamamış insanlara da eğitim vermesi gerektiğini ifade eden rektör adayı Ünlü, “Bu konuda yukarıda açıklanan araştırma enstitülerinin çalışmalarına ek olarak: Yaşam-boyu eğitim ilkesi uyarınca, eğitimi yarım kalmış, bilgi ve beceri kazanmak isteyen kişilere. MYO kapsamında, kredili esnek sertifika programlan düzenlenerek, insanlara bir kez daha eğitim fırsatı verilmesi değerlendirilecektir. İlimizde formal eğitimini tamamlayamamış ama kendinde “mucit” özellikler bulan, iddialı insanlara kucak açacak, onları ilgili akademisyenlerle buluşturacak, gereksindikleri temel ve uygulama bilgilerini edinmelerini sağlayacak bir “Mucit Evi” gerçekleştirilecektir”

YAŞAYAN KAMPUS ALANI

Balıkesir Üniversitesinin yaşayan bir kampus alanına çevirmek istediğini bu bağlamda projeleri bulunduğunu ifade eden Ünlü; “Üniversite-Kent ulaşımı için raylı sistem en uygun seçenek olarak görünmektedir. Kampüste Kütüphanenin geç saate kadar açık olması sağlanacaktır. Öğrenciler ve çalışanlar için, içinde atölyeler olan bir Sanat ve Kültür Evi yapılacaktır. Üniversite kampüsü. ders bittiğinde öğrencinin biran önce ayrılmak istediği bir yer konumunda. Kuşkusuz bir araç bulabilirse. Halk otobüsleri belirli bir aralıkla çalışmadığı ve başka bir araç ta olmadığı için, uzun süre beklemek zorunda kalınıyor. Sabah derslerini kaçırmak zorunda kalan, balık istifi yolculuk yapmak zorunda kalan öğrencilerin ulaşım sorunlarını çözmek zorundayız.

Kampüste bulunan Üniversite Hastanesine ulaşım, hastane önündeki durağa boş otobüs gelmediği için, lıasta ve yakınları için ciddi zorluk oluşturuyor. Tıp Fakültesi öğrencileri kampus merkezinden yaklaşık 2 Km uzaklıkta olduğu ve yemek sayısında kota olduğu için aç kalabiliyor. Kota sorunu ve merkeze uzak birimlerde yemek servisi için çözümler geliştirilecektir. Kampüs içinde halk otobüsleri ücretsiz taşıma yapmalı ve ring servisi çalışmalıdır” dedi.

Son olarak Tıp Fakültesinde liyakat işlemediği için durumunun çok kötü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ünlü, proje ve kadro istemeyen sadece uygulamada yapılacak düzenleme ile sorunların giderilebileceği konuların bile çözüme kavuşmadığının altını çizdi ve Balıkesir’in 600 yataklı bir Üniversite Hastanesine ihtiyacı olduğunu mevcut hastaneyi ise Çocuk Hastanesi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
“ÜNİVERSİTE İLERLERSE BALIKESİR DE İLERLER”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!