SAĞLIKÇIYA RESMİ ARAÇ BARİKATI!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık işkolundaki meslek örgütleri ve sendikaların iş bırakma eylemiyle birlikte yaptıkları basın açıklaması İl Sağlık Müdürlüğü tarafından engellenmek istendi. İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde yapılacak basın açıklaması kurum yönetiminin araçları yüzünden sokağa taştı. İl Sağlık Müdürlüğüne ait resmi ve özel araçlar sağlıkçıların basın açıklaması yapmaması için kurumun bahçesine düzensiz olarak park edildi. Araç yoğunluğundan kurumun bahçesinde basın açıklaması yapamayan sağlıkçılar açıklamayı sokakta yaptı.

 

Basın açıklamasına Balıkesir Tabip Odası, SES, Genel Sağlık-İş Sendikası, Tabip-Sen, Hekim-Sen, Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği Sendikası, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası katılım gösterdi. Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinin araçlarla doldurulup basın açıklaması yapmalarının engellenmesine tepki gösteren Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan,  “15 Haziran’da Atatürk Şehir Hastanesi’nin önünde basın açıklaması yaparken ne yazık ki Valiliğin burada basın açıklaması yapamazsınız talimatıyla karşılaştık. Bu konuda İdare Mahkemesine dava açtık. Bugün de yapacağımız basın açıklamasını Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinde yapmaya karar verdiğimiz halde yine talimatla bahçe araçlarla doldurulup, yol üzerinde basın açıklaması yapmaya zorlandık. Bunu ulusal basına da taşıyacağız. Valiliğin bu tavrını da kınıyoruz” dedi.

 

“EMEĞİMİZ İÇİN AYRILAN ÜCRET PATRONLARA GİDİYOR”

Sağlık çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine kulak tıkandığını vurgulayan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, pandemi döneminde canla başla çalışırken, ücret kesintileriyle, işten atılma tehditleriyle, yoksullukla karşı karşıya bırakıldıklarını, izin kullanmalarına, emekli olmaların ve hatta istifa etmelerine bile izin verilmediğini kaydetti.  Hekimlerin mevcut şartlar altında çalışmadığını ifade eden Uçan, “ 6 aylık oyalanmanın ardından yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay edildi. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken, sizlerin bize reva gördüğü,  performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastaneleri ödemelerine gitmektedir” dedi.

 

“G(Ö)REVLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Emeklerinin karşılığını aldıkları sağlıklı bir gelecek için grevde olduklarını kaydeden Uçan, “TBMM’de alelacele yürütülen senaryoyu reddediyoruz. Bilinmelidir ki bugünkü g(ö)rev eylemimiz son olmayacaktır. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınız karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Bugün bu saatte Sağlık Bakanlığı önünde ve tüm Türkiye’de haklarınız için, mesleğinin onuru için bir araya gelenler olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi.

 

 

 

 

TABİP ODASI’NIN AÇIKLAMASI

“Bizler Pandemide canla başla çalışırken; hastalandığımız zaman ücret kesintilerine, işten atılma tehditleriyle, yoksullukla karşı karşıya bırakıldık. Bu dönemde izin kullanmamız, emekli olmamız ve hatta istifa etmemiz bile yasaklanarak nefes alamaz hale geldik.

Pandemi sürecinin yavaşlamasından sonra hekimler, “artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı’yla görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanı ne yazık ki bizlere değil “sosyal medya fenomenlerine” randevu vererek, olmayan çalışmaları olmuş gibi, yapılamayan yarım yamalak işleri yapılmış gibi nutuk atarak ya da yaptırılmıyormuş izlenimi yaratarak Pandemi sürecindeki algı operasyonlarına devam etmektedir.

6 aylık oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay edildi. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu. Personel harcamalarının dışında neredeyse Sağlık Bakanlığı bütçesinin tamamı Şehir Hastaneleri ödemelerine gitmekte, ve bu ödemeler çocuklarımızın geleceğini de ipotek altına alacak kadar uzun yıllara yayılmaktadır.Sizin bizlere dayattığınız sağlıksızlığa karşı bizler bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için bir araya geldik..

Uzun süredir açıklama, eylem, yürüyüş ve mitinglerle anlatmaya çalıştık. Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplumun sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için yine ve yeniden G(ö)REV zamanıdır. Gün dayanışmanın, birbirimize, mesleklerimizin taşıdığı güce güvenmenin; yaşam ve sağlık haklarımızı savunarak geliştirmenin, ayrıntılarda boğulmadan “Biz birlikte güçlüyüz”ü göstermenin günüdür.

Emeğimizin Hakkını Aldığımız Sağlıklı Bir Gelecek İçin G(ö)REV’deyiz.

Biz, gecesi gündüzü olmayanlar,

Biz, hastalandıran bu sağlık sistemine göz yummayan, toplum sağlıksızken nefes alamayanlar,

Biz, bu gördüğünüz binalarda sistemin tüm başarısızlığının altında bırakılanlar;

Biz, aylardır oyalama taktikleri ile yok sayılan, emeği hiçleştirilen, mesleği değersizleştirilenler,

Biz, her gün yeni dayatmalarla, Aile hekimliği ceza yönetmeliğiyle baskı altına alınmaya çalışılanlar,

Tüm bu olumsuzluklara rağmen; Biz “giderlerse gitsinler”e boyun eğmeyenler;”buradaydık, buradayız ve burada olacağız” diyenler, mesleğinin beyazını karanlığa ışık yapanlar; emek bizim, söz bizim diyoruz. Uzun mesailerde, yorucu nöbetlerde, kışkırttığınız sağlık taleplerine yanıt vermeye çalışan emeğin sahibi olarak BİZLER;

Yoksulluk sınırı altı ödemelere,

Bizleri ölümüne çalıştıranlara,

Sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz. Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığımız gibi Meclis’te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür.

TBMM’de alelacele yürütülen senaryoyu reddediyoruz.! Bilinmelidir ki bugünkü G(ö)REV eylemimiz son olmayacaktır. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınız karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.Bugün bu saatte Sağlık Bakanlığı önünde ve tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelenler olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz.

Bizler: 2021 Aralık ayında vaat edilenin bile geri çekildiği düzenlemeye karşı en son 15 Haziran 2022 tarihinde yapmış olduğumuz İş bırakma eylemime rağmen; hiçbir özlük hakkımızda yeterli düzenleme yapılmadığını, 30 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin (Ceza Yönetmeliğinin) de iptal edilmediğini görüyor,Oyalama ve algı yönetimi değil hakkımız olanı istiyoruz.Emeğin karşılığı için adil ücretlendirme, hemen ve koşulsuz özlük hakları, güvenli ve insanca çalışma koşulları, şiddete karşı gerçek önlem ve yaptırımlar, Covid 19 hastalığının meslek hastalığı sayılması, emeklilikte olan haklarımızın verilmesini istiyoruz.

Ceza yönetmeliği ile birlikte çıkan ve Hastalık Yönetimi Platformu olarak anılan uygulama halen ASM çalışanlarına karşı baskı ve tehdit aracı olarak kullanılmaktadır. Sağlık emek örgütleriyle birlikte sözleşmenin iptali yönündeki taleplerimiz bir yıldır Sağlık Bakanlığı tarafından görmezden gelinmektedir.

Yönetmelik ile; yasal, tıbbi ve meslek etiği gereği haklı oldukları durumlarda bile Aile hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının haklarında kolayca soruşturma açılabilmekte ve ceza puanı verilebilmekte, yönetmelikle cezayı önerenin, cezanın savunmasını isteyen ve değerlendirenin, cezayı kesinleştirenin, yaptırımı gerçekleştirenin aynı kişi ve kurum olması da Sağlık Müdürlüklerinin hem savcı, hem hakim rolünü üstlenmesidir.

30 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili birçok Sendika ve Tabip Odamız tarafından dava açılmış olup; Danıştay’ın 28.12.2021 tarihli kararında; “sözleşmenin feshini gerektiren nedenler” ve “ disiplin kuralları” yönünden İPTALİ istemiyle Anayasa mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, bu kararların dava sonucunu etkileyeceğinden Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilmesinden sonra karar verilmesi için dosyanın BEKLETİLMESİ kararı verilmiştir.

Bu uyarı G(ö)REV’i;

  • Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.
  • Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.
  • 2. basamakta güvenceli ücret yerine performansa dayalı ek ödeme sistemi ile çoğu kurumda ödenemeyen ve hekimlerin mağdur edildiği döner sermaye çarpıklığına karşı çıkmak içindir. Tavanın yükseltilmesi ile sorun çözülemeyecektir.
  • Uzman hekimlerin anlamsız, popülist ve yasal olmayan geçici görevlendirilmeleri içindir.
  • 3. basamakta açılan gecekondu Tıp Fakülteleri, yetersiz eğitim kadrosu, verilemeyen Tıp Eğitimi ve köle sisteminde çalıştırılan uzmanlık öğrencileri içindir. Tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde nitelik öncelikli olmalıdır!
  • Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalıdır! Şehir hastanelerine akıtılan ödenekler hakkımızı ödemek için yeterlidir.
  • 5 dakikada sağlık olmaz! Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.
  • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.
  • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir,
  • Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten bizler için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin laf olsun diye değil acilen 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.
  • Sağlık sisteminin eksikliklerinin sorumluluğu sağlık çalışanlarına yıkılamaz!

Gerekli koşullar sağlanamadığı için yurt dışına giden meslektaşlarımızın gitmemesi, beyin göçünün önlenmesi içindir.

Etkili ve caydırıcı sağlıkta şiddet yasası çıkarılması, toplumun bu konuda eğitilmesi içindir.

  • Özel sağlık kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan hekimlere dayatılan sözleşmeler iş güvencesinden yoksun hekimler aleyhine birçok madde içermesine karşı,
  • Özel hastanelerde çalışan meslektaşlarımız resmi tatil günlerinde çalışmaya zorlanmaması içindir.
  • Mesleğimizi yaparken bizi yük altına sokmayan ve tüm tarafların görüşünün alındığı, uygulamada da yer aldığı Malpraktıs düzenlemesi içindir.

Her G(ö)REV etkinliğinde olduğu gibi bu İş bırakma etkinliğinde de; acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak; COVID-19 veya COVID-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecektir.”

 

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
SAĞLIKÇIYA RESMİ ARAÇ BARİKATI!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!