MESLEK LİSELERİ İLE SEKTÖR ÇALIŞTAYDA BULUŞTU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’deki Mesleki ve Teknik Eğitimi veren okullar ve kurumların yapısının güçlendirilmesine yönelik düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen çalıştayda mesleki eğitimde insan yapısının güçlendirilmesi ve mesleki eğitimin itibarının artırılmasına yönelik görüşmeler yapıldı.

 

 

Vali Hasan Şıldak’ın da açılışına katıldığı çalıştayda ülke ekonomisinin gelişmesinde mesleki ve teknik eğitimin önemli rol oynandığı ifade edildi. Çalıştayın açılışında konuşan Vali Hasan Şıldak mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumların önemine değinirken, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da iş dünyasının kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması noktasında mesleki ve teknik eğitim veren okulların önemli olduğuna dikkat çekti.

 

 

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ALİ TATLI: “23 BİN 150 GENÇ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALIYOR”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı il genelindeki mesleki ve teknik eğitim veren okullar ve kurumlar hakkında bilgilendirmede bulundu. Müdür Tatlı şunları söyledi:

“İl genelindeki mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumlar hakkında da bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “İlimizde 57 tane Mesleki ve Teknik Eğitim kurumumuz var. 2 Güzel Sanatlar Lisemiz, 1 de Spor Lisemiz olmak üzere toplam 60 Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı kurum var. 10 bağımsız mesleki eğitim merkezimiz var. Yine iki hafta önce  57 Mesleki ve Teknik Eğitim okulumuzun, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin bünyesinde mesleki eğitim programı açıldı. Gerekçemiz şu; mesleki eğitim; eski deyişle çıraklık eğitim sistemi üzerinden sektörün her alanında geniş bir yelpaze sunarak sektörün ihtilacını karşılamaya dönük adımlar atmak ve çalışmalar yapmaktır. Bu çerçevede ilimizde 57 Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumumuzda 19 bin 650 öğrencimiz bulunmakta, yine 10 bağımsız Mesleki Eğitim Merkezimizde de 3 bin 500 öğrencimiz şu an itibariyle çıraklık, kalfalık, ustalık veya örgün eğitimlerine devam etmektedir.”

 

 

RAHMİ KULA: “İŞ DÜNYASI OLARAK MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ”

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada ülkenin gelişmesi ve kalkınmasında önemli rol oynayan sanayileşmede mesleki ve teknik eğitimin önemli olduğunu söyledi. Kula şunları kaydetti:

“Ülkenin gelişmesi ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek kalitede insan gücünün yetiştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Mesleki eğitimin iki temel unsuru bulunur. Bunlar; bir yandan genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir. Yetişmiş elemanların bilgi ve becerileri ekonomik başarının temellerini oluşturmaktadır. Bu nedenle bizler iş dünyası olarak mesleki eğitim diyoruz.

 

 

“GELİŞMEYLE BİRLİKTE KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI ARTACAK”

İlimiz sanayi yatırımları, turizme hizmet sektörü, gıda, tarım ve hayvancılık sektörleri açısından potansiyeli yüksek, gelişme gösteren il konumundadır. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun hizmete girmesi yakın zamanda tamamlanacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale-Balıkesir Otoyolunun bitmesinin ardından Balıkesir tüm yolların kesişme noktası haline gelecektir. Bunun sonucunda da ilimize çok daha fazla yeni yatırım gelmeye başlayacaktır. Limanlara ve büyük sanayi bölgelerine yakınlığı, lojistik avantajları yeni kurulan ve gelişmekte olan organize sanayi bölgeleri göz önünde bulundurulduğunda gelecek olan yatırımlarda artan kalifiye eleman ihtiyacını da beraberinde getirecektir. Bu da ilimiz için mesleki eğitimin önemini tüm açıklığıyla gözler önüne sermektedir.

 

 

“OSB’DEKİ MESLEK LİSESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Bizler Balıkesir ilindeki odalar olarak Milli Eğitim Müdürümüzle iş birliği içinde mesleki eğitime yönelik elimizden gelen desteği verme gayreti içerisindeyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığımız arasında imzalanan protokolle Balıkesir Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın da yönetiminde olduğu Organize Sanayi Bölgesi Meslek Lisesi’ni hayata geçirdik. Okulumuzun temel ihtiyaçlarından teknik ve kırtasiye ihtiyacına, sarf malzemesi ihtiyaçlarından öğrencilerimize yönelik burslara kadar her türlü ihtiyaç için yakından ilgileniyoruz. Bu yıl okulumuzu tercih eden ve eğitimine okulumuza devam eden 100’ün üzerinde öğrencimize oda ve borsalara olarak burs veriyoruz. Bunun dışında tüm meslek liselerinde tespit edilen öğrencilerimize de eğitime katkı sağlamak amacıyla kışlık bot ve kıyafetlerini temin ediyoruz. Mesleki eğitime yönelik bu desteklerin diğer kurum ve kuruluşlarımızın katkısının daha da artmasını umuyoruz. İlimizin tüm sektörlerinin gelişmesinin mesleki eğitimle olacağına inanıyoruz.

 

 

“ERKEKLER KÖYLERDE EVLENECEK KIZ BULAMIYOR”

Sanayide ve ticarette mesleki eğitimin önemi her geçen gün hissediyoruz ve bu artarak devam ediyor. Bizler yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını hem toplantılarda hem de kendi aramızdaki konuşmalarımızda dile getiriyoruz. Benim buradan dile getirmek istediğim bir konu daha var. Balıkesir her analizde tarım ve hayvancılıkta ön planda olan bir. Tarım ve hayvancılığın her çeşidinin üretiminde Türkiye genelinde ilk 5’teyiz. Ancak son yıllarda köylerden şehire hızlı bir göç var. 50 yaşın altındaki gençler artık köylerde kalmıyor. Hem şehrimizin tarım ve hayvancılığının devam etmesi, gıda ihtiyacının devamı için Türkiye’yi doyuran iliz diyoruz ama gençlerimizin toprakla uğraşması gerekiyor. Hayvancılıkta yine gençlerin yer alması gerekiyor. Hem ilimizin iş gücü açısından hem de ülkemizin gıda açığı açısından gençleri köylerde tutmaya, üretimle, toprakla uğraşmalarına teşvik etmemiz lazım. Bunun için de ne yapabiliriz bilemiyorum ama bu çalıştayın bence nemli konularından birisi bu olmalıdır. Bence köylerde tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitim bölümleri açılabilir. Bu bölümde de öğrencilerin orada okumalarını teşvik edebiliriz diye düşünüyorum. Taşımalı eğitimle birlikte köylerde okuyan çocuklarımız şehire geldiği zaman, artık lise bittiğinde köye dönmek istemiyorlar. Özellikle de kız çocukları tekrar köye dönmek istemiyor. Erkekler baba ocağına, baba topraklarına dönmek istese bile kızlar dönmek istemiyor. Erkeklere de köylerde evlenemiyor. Bunun için buna da kafa yormalıyız. Pandemi dönemi gıdanın ne kadar önemli olduğunu hepimize hatırlattı. Gıda fiyatlarının da yüksekliği hepimizin malumu, o yüzden topraklarımızda üretmeye, çalışmaya daha fazla ihtiyacımız var.”

 

 

NAZMİ YARIŞ: “MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ”

Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış da mesleki ve teknik eğitime verdikleri destekler hakkında bilgiler vererek, kalifiye eleman ihtiyacının sağlanması konusunda mesleki ve teknik okulların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Yarış şunları söyledi:

“Konuşmama meslek liseleriyle ilgili rahmetli Mustafa Koç’un bir sözüyle başlamak istiyorum: “Meslek lisesi memleket meselesi.” Bir yandan kalifiye eleman bulamamaktan şikayet eden firmalarımızın yakınmasına, bir yandan düz lise mezununun ne iş olsa yaparım söylemiyle iş arayan gençlerimizin çaresizliği karşısında bundan daha güzel bir program olamazdı. İş hayatında yaşanan ekonomik gelişmeler doğrultusunda dinamik bir yapıya ihtiyaç duyulan mesleki ve teknik eğitimin önemi giderek artmaktadır. Sektörün ihtiyaç duyduğu teknik insan kaynağı yetiştirilmesi ve bunların kendi alanlarında istihdam edilmesinin sağlanması bakımından mesleki ve teknik eğitime ayrı bir önem verilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Mesleki ve teknik eğitime gelecek öğrenciler için bu konuda cazibenin artırılması, tanıtım ve yönlendirme çalışmalarının etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 

 

“BURS VE İSTİHDAM DESTEĞİ VERİYORUZ”

2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında ilimizde iki okul bulunmaktadır. Bunlardan birisi Bandırma’da diğeri de Organize Sanayi Bölgemiz sınırları içinde yer alan Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir. Odamız koordinasyonundaki meslek lisemizde halihazırdı endüstriyel otomasyon, yenilenebilir enerji ve ulaştırma hizmetleri, metal işleme ve tekstil bölümünde öğrenciler eğitim almaktadır. Odamız, Ticaret Odamız ve Ticaret Borsamız olarak meslek lisemizde okuyan öğrencilerimize burs imkanı ve istihdam desteği sağlamaktayız. Umuyorum ki en kısa sürede okulumuz hak ettiği seviyeye çıkacak ve firmalarımızın personel ihtiyacını, ilimizin yetenekli çocuklarından karşılayacağız.”

 

 

VALİ HASAN ŞILDAK: “MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARIMIZI NASIL GÜÇLENDİRİRİZ”

Vali Hasan Şıldak ise mesleki ve teknik eğitimin önemine değindiği konuşmasında şunlara yer verdi:

“Ülkemizin bir gerçeği olan eğitim sistemimiz içinde faaliyet yürütmekte olan mesleki ve teknik liselerimizin en verimli şekilde misyonlarını nasıl yerine getirebileceklerini, kendilerinden beklenen ülkemizin realitesinin içerisinde sanayi sektörü özellikle imalat sektöründe nasıl işbirlikleri yapılabilir, en iyi yapılanma nasıl olmalıdır, şu anki mevcut uygulamanın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir, bu anlamda düzeltme yapabileceğimiz, müdahale etmemiz gereken il ve ilçe düzeyinde bu ölçekte bizim üzerimize düşen görevler nelerdir, sistemi nasıl daha işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürebilir kılabiliriz gibi hususlar masaya yatıracak. Aslında çok güzel konu başlıkları var. Biz bu çalışmayı epey uzun bir süredir icra edelim diye düşünüyoruz. Tabi bunun  devamı da gelebilir. Biz burada aslında ilimizdeki durumu görmek istiyoruz. Bu alanda gerek meslek liselerimiz gerek MESEM’ler nasıl çalışıyor, daha iyi nasıl çalışabilir, alandaki uygulayıcılar bu konuda ne düşünüyorlar, odalarımız ne düşünüyor, sanayicimiz, ticaret erbabımız, esnafımız meslek liselerine MESEM’lere nasıl bakıyor ve Milli Eğitim Bakanlığımızın da çalışma odağı olarak belirlediği bu alanın mesleki eğitimin ülkemize geliştirilmesine yönelik ihtiyaçların belirlenmesinin tam da böyle gündemde olduğu bir dönemde bunu masaya yatıracağız.

 

 

“HEDEFLERİ OLAN ÖĞRENCİLER DOKTOR YA DA AVUKAT OLMAK İSTİYOR”

Ben verimli, başarılı bir çalışma olması arzusuyla şu gerçeği de ifade ederek sözlerime son vereceğim. Ülkemizde hedefleri olan öğrencilerimiz ya doktor ya avukat olmak istiyor. Herkes belli mesleklere odaklanmış bir eğitim potası içerisine giriyor, o kanaldan yürüyor ve mezun oluyor. Halbuki hayat çok geniş bir alanı kapsayan, gerçek hayat sadece doktorluk, öğretim üyeliği, avukatlık, hakimlik, savcılık, kaymakamlıktan ibaret olmayacak kadar geniş bir alana yayılmış bir yelpazedir ve toplumda bir iş bölümü var. Modern toplumlar aslında doğru olanı doğru olduğu zamanda doğru olduğu yerde icra eden toplumlardır. Meslekler çok farklı farklı alanları dolduran, her biri kıymetli, her birinin eksikliğini toplamdan çektiğiniz zaman aradan hissedeceğimiz ölçüde önemlidir. Bu itibarla mesleki ve teknik anlamda eğitim yapan bu eğitim kurumlarının kesinlikle niteliğinin, kalitesinin, başarı çıtasının yükseltilmesi lazım. Bu konulara ilişkin neler yapılabilir, biz ne durumdayız bunları konuşacaksınız. Ben hepinize katkılarınız için teşekkür ediyorum çalışmanın verimli başarılı geçmesi temenni ediyorum.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
MESLEK LİSELERİ İLE SEKTÖR ÇALIŞTAYDA BULUŞTU
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!