CVK Madencilik’i CİMER’e şikayet kampanyası başlattılar

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, CVK Madencilik’in Gökçeyazı – Sarıalan altın madeni projesiyle mücadelesini sürdürüyor. Gökçeyazı ve maden faaliyetinin etkileyeceği bölgedeki köylülerle birlikte projeye karşı direniş başlatan Kazdağı Koruma, şimdi de CVK Madencilik’in Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi için verilen tüm ruhsatların iptal edilmesini talep ediyor.

cvk-madencilik-altın-madeni-projesinin-iptali-için-cimer'e-dilekçe-yağıyor

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, CVK Madencilik’in Gökçeyazı – Sarıalan altın madeni projesiyle mücadelesini sürdürüyor. Gökçeyazı ve maden faaliyetinin etkileyeceği bölgedeki köylülerle birlikte projeye karşı direniş başlatan Kazdağı Koruma, şimdi de CVK Madencilik’in Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi için verilen tüm ruhsatların iptal edilmesini talep ediyor.

 

Bu amaçla CİMER’e dilekçe kampanyası başlatıldı. Dernek tarafından hazırlanan dilekçe örneği sosyal medyada yayımlanırken, projeye karşı çıkan çok sayıda vatandaşın bu dilekçeyi CİMER’e gönderdiği ve proje ruhsatlarının iptalini istediği belirtiliyor.

 

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin CİMER’e gönderdiği dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

 

CVK MADENCİLİK A.Ş.’YE AİT TÜRKMEN DAĞI’NDAKİ ALTIN MADENİ PROJESİ İÇİN VERİLEN TÜM RUHSAT VE İZİNLER ACİLEN İPTAL EDİLSİN!

Türkmen Dağı’nda, CVK Madencilik tarafından Balıkesir ilinin İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı en az 16 köyü (Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular, Kiraz, Dallımandıra, Ertuğrul, Meryemdere, Akçalören, Kutludüğün, Büyükfındık, Küçükfındık, Küçükyenice, Yaren, Kınık, Gökköy gibi ) etkileyecek olan bir Altın Madeni Projesi gerçekleştirilmek isteniyor. Proje, Türkmen Dağı’ndaki ormanlarımızı, Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular’ın ve daha pek çok köyün tarım alanlarını, meralarını ve hazine arazilerini yok edecek.

 

Açık ocak alanlarından birisi 170 metre derinliğinde ve Sarıalan köyünün evlerine yalnızca 250 metre mesafede. Atık Barajı, Gökçeyazı köyünün hemen yakınında, meralarının sütünde. 4 adet yeraltı galerisi ise tüm Türkmen Dağı’nın altını kaplıyor. Çamköy’ün evlerinin altında yeraltı galerisi var.

 

Gökçeyazı Ovası’na DSİ tarafından ciddi alt yapı yatırımları yapılarak Ardıçtepe Barajı’ndan sulama suyu getirildi. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan köylü daha yeni suya kavuştu ve yılda en az iki mahsul almaya başladı. Yem bitkilerinden her türlü tahıla, meyvesinden sebzesine çok çeşitli tarım ürünü yetiştirilmekte. Dallımandıra Göleti ve sulama kanalları inşa edilerek Sarıalan mahallesine de sulama suyu getirildi ve yöre köylüleri suya kavuştu. İkinci açık ocak alanı hemen Dallımandıra Göleti’nin üzerinde. Sulama kanalları ise ÇED alanında kalıyor.

 

Ciddi miktarda kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan bölgede “Balıkesir Kuzusu”, İvrindi İlçemizin coğrafi işaret almış bir markası. Gökçeyazı ovasındaki doğal göle Manyas Gölü’nden Kocaçay üzerinden gelen turna balıkları (yöresel adı ile zurna balıkları) her sene milyonlarca yumurta bırakıp Manyas gölüne geri dönüyorlar. Bölge aynı zamanda Manyas Kuş Cenneti’nden kış aylarında gelen göçmen kuşların bahar sezonunda üreme alanı.

 

Bölgede madencilik faaliyetleri için büyük bir risk olan “Gökçeyazı Fay hattı” var.

Proje alanında her gün açık ocak ve yeraltı ocaklarında patlatma yapılacak. Yer altı suları ve yüzey sularının rejimleri değişecek ve sular kirlenecek.

ÇED raporuna göre siyanür, kostik, tuz ruhu dahil 23 farklı kimyasal kullanılacak olan maden daha fazla devam ederse, topraklar ve meralar kirlenecek ve bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek.

 

ÇED alanı içinde ve sağlık koruma bandında yerleşim yerleri var. Bu durum İş Yeri Açma Yönetmeliği’ne aykırı olmasına rağmen, Balıkesir Valiliği Çalışma Ruhsatı vermiş durumda.

  • Usulsüz olan ve bu nedenle Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Gökçeyazı köylüleri tarafından iptal edilmesi için dava açılmış bulunan Çalışma Ruhsatının iptal edilmesini,
  • Kamuya verdiği raporlar ve taahhütlere aykırı bir şekilde ÇED raporu düzenlemiş olan şirketin İşletme Ruhsatı ve İşletme izinlerinin iptal edilmesini,
  • Şirketin acilen alanı boşaltmasını talep ediyoruz.”

 

Exit mobile version