Balıkesir’in çarpık kentleşme sonucu kaybolan camileri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Bilinçsiz kentleşme, çarpık yapılaşma, estetik düşünülmeden yapılan çok katlı binalar, birbirinden güzel, her biri tarihi değer olan asırlık camileri bir ejderha gibi yuttu. Bir zamanlar çok uzaklardan bakılsa bile şehrin her yerinden görünen minareler apartmanların arasında yitip gitti.

 

Hacı Ömer Martlı Camisi

 

Camiler, bir ibadet mekanı olduğu gibi, her namazda dostları, arkadaşları bir araya getiren, cenaze törenlerinde, çok uzaklardaki dostları buluşturan, bayramlarda küsleri barıştıran kutsal yapılardır. Kimisi padişahlar, kimisi vezirler, bazıları paşalar, bazıları sadrazamlar, şehzadeler, sultanlar, hasekiler, tarafından yaptırılmış bazılarında da halkın bir araya gelip yardımlaşmasıyla inşa ettirilmiştir. Hepsi ayrı ayrı tarihi bir değerdir. Ancak günümüze gelene kadar Balıkesir’de olduğu gibi Türkiye’nin pek çok  yerinde bu kutsal mekanlar çarpık yapılaşmaya kurban gitmiştir. Çok katlı blokların arasında yitip gitmiştir. Eskiden uzaklardan bakılsa bile vatandaşın yön bulmasına, adres bulmasına yardımcı olan minareler artık apartmanların arasında görünmemektedir.  

 

 

Umur Bey Camisi

 

Umurbey Camisi, 1413 yılında yaptırılmış, 1635 ve 1925 yıllarında onarım görmüş. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tam arkasında bulunuyor. Etrafı apartmanlarla çevrili yakınına gelmeyince uzaktan görmek mümkün değil. Dönemin yöneticileri Özel İdare Binası’nı yıktırıp, 7 katlı bir bina yaptırdılar.

 

Yeşilli Camisi

 

Yeşilli Camisi hangi tarihte ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte 1786 yılında onarım gördüğü bilinmektedir. Etrafı binalarla çevrili camiyi bir arka sokaktan bakılsa bile görmek mümkün değil.

 

 

Kasaplar Camisi

 

Kasaplar mahallesinde bulunan Kasaplar Camisi 1649 yılında yapılmıştır. 1811, 1894 ve 1901 yıllarında onarılmıştır. Anafartalar caddesindeki cami de beton yapıların arasında görünmemektedir.

 

Alaca Mescit

 

Alaca Mescit kitabesi bulunmadığı için yapım tarihi ve yaptıranın kim olduğu belli değildir. Bu camide Kuvayi Milliye hareketinin ilk kararları alınmasına rağmen, bu kutsal mekan da çarpık yapılaşmaya kurban edilmiştir.

 

İbrahim Ağa Camisi

 

Balıkesir’de Zağnos Mehmet Paşa Camisi’nin karşısına 6 katlı Hasanbaba çarşısını inşa eden belediyecilik anlayışı, 1407 yılında Hamza bey tarafından yaptırılan 1897 Balıkesir depreminde hasar gördüğü için İbrahim Ağa tarafından tamir ettirilen bu nedenle İbrahim Ağa Camisi adını alan caminin arkasına çok katlı otopark yapmakta bir sakınca görmemiştir. Bu caminin özelliği, Ezanlık denilen minaresinin olmasıdır.

 

 

İbrahim Bey Camisi

 

1465 yılında Zağnos Mehmet Paşa’nın oğlu Mehmet Çelebi tarafından yaptırıldığı giriş kapısındaki yazıttan anlaşılan İbrahimbey Camisi de çevresindeki binalar tarafından 4 tarafı kapatılmış, arada kalmıştır.

 

Emin Ağa Camisi 

 

Eminağa Camisi (1314), Hacı Kaya Camisi (1873), Yoğurtçu Camisi (1313), Okçukara Camisi (1735), Hacı Ömer Camisi ve pek çok Cami tarihi eser oldukları düşünülmeden etrafı beton binalar tarafından sarılarak adeta esir edilmişler. “Tarihe saygı bu mu” dedirten fotoğraflar konuyu özetliyor

 

Hacı Kaya Camisi

 

Okçukara Camisi

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Balıkesir’in çarpık kentleşme sonucu kaybolan camileri
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!