BARANA’YI DURSUNBEY TANITSIN… SEN PAMUKÇU BENGİSİ’NE BAK!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DURSUNBEY BARANASINI TANITMAK, BÜYÜKŞEHİR’İN, DURSUNBEY BELEDİYESİ’NİN İŞİ..

 

ALTIEYLÜL Belediyesi, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 6 Eylül’de ‘şenlik’ adı altında bir dizi etkinlik düzenledi. İlk etkinlik önceki akşam Dursunbey Baranası’nın tanıtımı oldu. Hasan Can Kültür Merkezi’ndeki Barana Gecesi’nde, ilçeye özgü Barana kültüründen söz edildi, folklorik gösteriler gerçekleştirildi. Kendisi de Dursunbeyli olan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın, Barana kültürüne sahip çıkmasını, yaşatma isteğini saygıyla karşılıyoruz. Sonuçta UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmeyi başarmış bir folklorik olgu Barana. Fakat özne Altıeylül olunca, bu ilçeye bağlı Pamukçu’nun dünyaca meşhur Bengi’sini unutmamak gerekiyor. Belediye’nin 6 Eylül Şenlikleri’nde Pamukçu Bengisi ile ilgili herhangi bir gösteri programı yer almıyor!

 

 

BALIKESİR’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 6 Eylül’de, aynı ismi taşıyan Altıeylül Belediyesi bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. 6 Eylül Kurtuluş Şenlikleri adı altında düzenlenen etkinlikler arasında söyleşiler, sportif yarışmalar, açık hava sinema gösterileri yer alıyor. Şenliğin ilk gününde Hasan Can Kültür Merkezi’nde Dursunbey’e özgü Barana kültürünün tanıtımı gerçekleştirildi.

 

BARANA DURSUNBEY’İN..   ALTIEYLÜL’ÜN BENGİ’Sİ VAR!

Dursunbey’in yöresel Barana kültürü, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor. Bu folklorik olgu 3 asırlık bir geçmişe sahip. Barana kültürünün yaşatılması, tanıtılması, yaygın olarak bilinmesinin sağlanması için yerel yönetimlerin çeşitli programlar düzenlemesinde herhangi bir sorun yok. Bize göre sorun, Altıeylül Belediyesi’nin kendi hinterlandında Barana’dan daha çok tanınan Bengi gibi folklorik bir olgu varken, Dursunbey Baranası’nın tanıtımına soyunması…

 

 

PAMUKÇU BENGİ’Sİ UNUTULDU!

Altıeylül Belediyesi, Kurtuluş Şenlikleri kapsamında 1-6 Eylül tarihleri arasında bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. İlki önceki akşam Hasan Can Kültür Merkezi’nde düzenlenen Dursunbey Baranası tanıtım etkinliğiydi. Dün de yüzme havuzunda çocuk yüzme yarışları yapıldı. 3 Eylül’de bisiklet yarışları ve eski Türk filmlerinden oluşan açık hava sinema gösterisi gerçekleştirilecek. 4 Eylül’de İsmail Akçay Atletizm Pisti’nde çocuk atletizm yarışmaları, 5 Eylül’de 13. İsmail Akçay yol koşusu var. 6 Eylül günü ise Hayati İnanç’ın şiir söyleşisi programda yer alıyor.

 

KURTULUŞ ŞENLİĞİ’NDE  KURTULUŞU DA UNUTTULAR!

Altıeylül Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklere bakıldığında, 6 Eylül kurtuluş ruhunu yeni nesle anlatacak bir program göze çarpmıyor. Balıkesir’in Redd-i İlhak kararı ile başlayan ve 6 Eylül 1922’de işgal ordularının şehirden kovulmasıyla sonuçlanan süreci özetleyecek bir konferans, söyleşi etkinliği programa dahil edilmedi. Kendi ilçesinin sınırları içinde yaşayan Bengi folklorünü es geçip Dursunbey Baranası’nı tanıtan Altıeylül Belediyesi, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş sürecini anlatacak bir etkinlik düzenlemeyi de unuttu.

 

KURTULUŞ GÜNÜ’NDE ‘KURTULUŞ’ YOK,  AMA TOSUN PAŞA VAR!

6 Eylül Kurtuluş Şenlikleri kapsamında Sinema Günleri de yer alıyor. Üç gün sürecek açık hava sinema gösterimleri kapsamında Kemal Sunal’ın Tosun Paşa’sı, Tarık Akan’lı Hababam Sınıfı ve Mavi Boncuk filmleri gösterilecek. Tosun Paşa 2 Eylül’de Sabri Uğur Kıraathanesi’nde, Hababam Sınıfı Cengiz Topel Caddesi’nde, Mavi Boncuk ise Plevne Mahallesi’nde izlenebilecek.

 

HASAN AVCI BARANA’YI ANLATIYOR

Önceki akşam tanıtımı yapılan Dursunbey Baranası’nın şenlik kapsamına dahil edilmesinde, kuşkusuz Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın Dursunbeyli olmasının payı var. Barana Gecesi ile ilgili haber bültenini basına servis eden Altıeylül Belediyesi basın birimi, Avcı’nın Dursunbeyli oluşuna da vurgu yapmış. Belediye’nin haber bülteninde, “Kendisi de Dursunbeyli olan ve Barana Kültürü’nün sosyokültürel açıdan önemine dikkat çeken Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı” ifadesi yer alıyor. Başkan Avcı, Dursunbey Baranası ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Altıeylül’ümüzün kurtuluş etkinliklerinin ilkinde vatandaşlarımız ile bir araya geldik. Öncelikle bu akşam bizlere kültürümüzün bir parçası olan Barana’yı en güzel şekilde yaşatan Ahbap’lara teşekkür etmek istiyorum. Yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahip olan Barana Kültürü’nü yaşatabilmek ve Altıeylül’ümüzün kurtuluş etkinliklerinde bu kültüre sahip çıkabilmek adına elimizden geleni yapabildiysek ne mutlu bizlere. Bizler kültürünü ve tarihini unutmayan bir gençlik yetiştirmek istiyoruz.”   (Haber-Analiz: POLİTİKA)

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BARANA’YI DURSUNBEY TANITSIN… SEN PAMUKÇU BENGİSİ’NE BAK!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!