65 MİLYON KREDİ KARTI, 102 MİLYAR LİRA BORÇ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, ülkede yaşanan ekonomik krizin kredi kartlarına yansıdığını söyledi. Kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılması adına TBMM’ye kanun teklifi sundu. Ok, Türkiye’nin 2018 ‘de yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle, bankaların tüketici kredilerini daralttığını halihazırda bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının Ekim 2018 itibariyle yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaştığını,  bu yüzden bankaların faiz oranlarını düşürmesi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak ödenmesini gerektiğini söyledi.

İsmail Ok; kanun gerekçesinde “Türkiye’de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunmaktadır. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102.4 milyar lira iken bunun 6.5 milyar TL’si (Yüzde 5.7) takibe düşmüştür.  Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin kişiye ulaşmış ve kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu yaklaşık 4 bin TL’dir’’ dedi. Ok, verdiği kanun teklifi ile kart borçlarının 24 eşit taksitte ödenmesini istedi.

 

MİLYONLARCA KİŞİ KREDİ KARTLARINI ÖDEYEMİYOR

Milyonlarca kredi kartı borçlusu olduğunu söyleyen İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, yaşanan ekonomik kriz, gelirlerin azalması ve kredi kartı alacaklarına uygulanan yüksek oranlı faizler nedeniyle borcunu asgari tutarda ödeyerek, borcunu ötelemekte veya hiç ödemeyerek adli takip tehdidi altında bulunmaktadır. Kredi kartı mağdurlarının artması sosyal düzeni bozabilecek ve sosyal patlama riski yaratabilecek bir durum haline gelirken aile içi huzursuzluklarında ilk gündem maddesi haline gelmiştir. Bu nedenle hazırlanmış olan kanun teklifimiz ekonomik krizin arttırdığı ve bankaların yüksek faiz alarak zora soktuğu kredi kartı mağduriyetini önlemek, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak ödenmesi konusunda kolaylık sağlanmasını amaçlamaktadır’’ dedi.

 

24 TAKSİT’TE  ÖDEME İMKANI

5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda eklenecek geçici bir madde ile düzenlemenin olacağını söyleyen Ok; “25 Haziran 2019 tarihi itibariyle, kendisine dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 25 Haziran 2019 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kredi kartı borçluları, altmış gün içerisinde ilgili kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak, güncel tebligat adresi de belirtmek suretiyle müracaat ederek, borçlarını taksitle ödemek istediklerini beyan etmeleri halinde, düzenlenecek ödeme planını imzalamaları ve ilk taksiti de peşin ödemeleri şartıyla kendisine bildirilen son dönem borcu tamamen tahsil edilinceye kadar, yıllık %18 faiz oranı üzerinden hesaplanacak borç tutarını; icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını en fazla 24  eşit taksitte ödeme hakkına sahip olurlar. Vekalet ücreti ilgili banka tarafından karşılanır’’ dedi.

 

******************

GENEL GEREKÇE

 Türkiye’de uzun süredir devam eden ekonomik kriz, 2018 yılı Ağustos ayında döviz kurundaki artışla hissedilir bir hale gelmiş ve birçok firmanın iflası ile ciddi etkiler oluşturmuştur. Döviz kurundaki artışı, gıda fiyatlarında yüksek fiyat artışı ve işsizlik izleyerek halkımız adına zorlu günlerin başlangıcı olmuş ve içerisinden çıkılmaz bir hal almıştır.

Bu olumsuz gelişmeler sonucu, tüketicinin kullanılabilir geliri azalırken bankalar da tüketici kredilerini daraltmıştır. Bu şartlarda kredi kartları birçok insan için, hayatını idame ettirme aracı haline gelmiştir.

Ekonomideki daralma, işsizlikteki yükseliş, yoğunlaşan kriz baskısı nedeniyle önümüzdeki günlerde vatandaşlarımızın içinde çırpındıkları bireysel ve kredi kartı borcunu ödeme konusunda da önemli zafiyetler yaşayacağı kuvvetli bir ihtimal olarak karşımızda durmaktadır.

Türkiye’de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunmaktadır. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102.4 milyar lira iken bunun 6.5 milyar TL’si (Yüzde 5.7) takibe düşmüştür.  Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin kişiye ulaşmış ve kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu yaklaşık 4 bin TL’dir.

Milyonlarca kredi kartı borçlusu, yaşanan ekonomik kriz, gelirlerin azalması ve kredi kartı alacaklarına uygulanan yüksek oranlı faizler nedeniyle borcunu asgari tutarda ödeyerek, borcunu ötelemekte veya hiç ödemeyerek adli takip tehdidi altında bulunmaktadır.

Kredi kartı mağdurlarının artması sosyal düzeni bozabilecek ve sosyal patlama riski yaratabilecek bir durum haline gelirken aile içi huzursuzluklarında ilk gündem maddesi haline gelmiştir.

Bu nedenle hazırlanmış olan kanun teklifimiz ekonomik krizin arttırdığı ve bankaların yüksek faiz alarak zora soktuğu kredi kartı mağduriyetini önlemek, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak ödenmesi konusunda kolaylık sağlanmasını amaçlamaktadır.

 

5464 SAYILI BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

 Madde 1-  5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Geçici 5.Maddeden sonra gelmek üzere, aşağıdaki 6.madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 6- 25 Haziran 2019 tarihi itibariyle, kendisine dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 25 Haziran 2019 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kredi kartı borçluları, altmış gün içerisinde ilgili kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak, güncel tebligat adresi de belirtmek suretiyle müracaat ederek, borçlarını taksitle ödemek istediklerini beyan etmeleri halinde, düzenlenecek ödeme planını imzalamaları ve ilk taksiti de peşin ödemeleri şartıyla kendisine bildirilen son dönem borcu tamamen tahsil edilinceye kadar, yıllık %18 faiz oranı üzerinden hesaplanacak borç tutarını; icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını en fazla 24  eşit taksitte ödeme hakkına sahip olurlar. Vekalet ücreti ilgili banka tarafından karşılanır.

Kredi kartının ana para borcu, kartı veren kuruluş tarafından kart hamiline o tarihte gönderilen son dönem ekstresinde belirtilen toplam borç tutarıdır.

Kredi kartı borçlusunu bu maddenin birinci fıkrasına uygun olarak alacaklıya müracaat etmesi ve ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarını ödemesi şartıyla, halihazırda yapılmış işlemler baki kalmak kaydıyla icra işlemleri durur, İcra ve İflas Kanununda belirtilen süreler işlemez.

Taksitlerden üst üste üçünün vadesinde ödenmemesi halinde bu madde ile sağlanan haklar ortadan kalkar.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
65 MİLYON KREDİ KARTI, 102 MİLYAR LİRA BORÇ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!