Balıkesir’in 2023 ihracat hedefi 1.2 milyar dolar

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Rahmi Kula ikinci dönemin başladığı tarihten bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Balıkesir’in gelişmesi için çaba gösterdiklerini belirten BTO Başkanı Rahmi Kula il genelindeki ticaretten sanayiye, OSB’den Lojistik Merkeze, oda çalışmalarından Balıkesir’i ilgilendiren projelere kadar birçok alanda yapılanlarla ilgili bilgilendirmeler yaptı.

 

Üretimin artırılması konusunda her kurumun olağanüstü çalıştığını belirten BTO Başkanı Rahmi Kula ticaret ve sanayinin gelişmesiyle birlikte Balıkesir’in daha da önem kazanacağını dile getirdi. Açıklamalarında ihracat rakamları ve OSB’nin genişlemesine de yer veren Rahmi Kula Balıkesir olarak çizilen hedefin önünde olduklarını belirtti.

 

“ÜYELERİMİZİN İHTİYACI OLAN HER KONUDA SEMİNER DÜZENLEDİK”
Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula düzenlediği basın toplantısında oda faaliyetleriyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Bilindiği gibi 4 Kasım 2022 tarihinde Balıkesir Ticaret Odası’nın olağan genel kurulunu gerçekleştirdik. Seçimden bir gün sonra Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş Balıkesir ziyaretinde odamıza geldi. Kendisini odamızda ağırladık. İş dünyasıyla birlikte ilimizin ticaretle ilgili konularını değerlendirme fırsatı bulduk. Yine 16 Kasım’da Paris’te düzenlenen gıda fuarına üyelerimizle birlikte katılım sağladık. 3 Aralık tarihinde metal ve metal sanayiye yönelik projemiz kapsamında Cezayir’e ihracat görüşmeleri yapmak üzere gittik. Cezayir ziyaretinden hemen sonra 3 üyemiz hemen ihracat bağlantısı yaparak ürünlerini göndendiler. Bu bir kümelenme projesiydi ve bu tür projeler önümüzdeki süreçte artarak devam edecek. 10 Ocak tarihinde GES yatırımları neden yapılmalı, nelere dikkat edilmesi, hassa noktalar konularında üyelerimizi bilgilendirdik. Çünkü son dönemde yenilenebilir enerji kaynakları, temiz enerji ülkemizin gündeminde olduğu gibi bizim de gündemimizde yer aldı. Üyelerimizin bu konuda yatırımlarına ışık tutmak için bir toplantı gerçekleştirdik. 12 Aralık’ta yeni nesil ihracat destekleri modeliyle ilgili Ticaret Bakanlığımızdan İhracat Genel Müdürümüz, Dış Ticaret Genel Müdürümüz, Hizmet İhracatı Genel Müdürümüzü Balıkesir’de ağırladık. Genel Müdürlerimiz Türkiye’de ihracatın en tepesinde olan kişiler üyelerimizle bir araya geldiler, uzmanlarıyla birlikte ihracatta yaşanan problemleri not aldılar ve çözümlerini de üyelerimize aktardılar. 27 Ocak tarihinde Ege Bölgesi Yeni İktisadi Hamlesi konusunda sempozyum gerçekleştirdik. Prof. Dr. Kenan Mortan Hocamızı odamızda ağırladık. 31 Aralık’ta Ege İhracatçılar Birliği Panelini Sanayi Odasında gerçekleştirdik.

 

 

“DEPREMİN YARALARINI BİRLİKTE SARDIK”
Maalesef bilindiği gibi 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte o sabah farklı bir güne uyandık. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan vatandaşlarımıza sabır diliyorum. Ülke olarak bir daha böyle bir şey başımıza gelmez. Gerek oradaki vatandaşlarımız ve iş dünyasındaki kişiler bir günde her şeylerini kaybettiler. Biz de il olarak, Ticaret Odası olarak elimizden gelen çabayı sarf ettik. Hem TOBB’dan gelen ihtiyaçlar hem de koordinatör valimizin şehirden istedikleri malzeme konusunda biz de üyelerimize ilettik ve toplanan malzemeleri ilgili yerlere teslim ettik. Ben ülke olarak ne kadar dayanışmaya önem veren, kötü bir zamanda birbirimizin yanında olduğunu gösteren bir kültüre sahip olduğumuzu biri kez daha gördük. Oradaki yaraların sarılmasına vesile olduk. Deprem yardımlarının hemen ardından konut seferberliği projesi başladı. Burada da ayni yaptığımız yardımlar dışında nakdi yardımları da ilgili yerlere ulaştırdık. 7’den 70’e herkes müthiş bir özveriyle deprem bölgesine nakdi yardım gönderdi. Yardım edene herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

 

“EXİMBANK İLİMİZDE FAALİYETE GEÇTİ”
Bildiğiniz üzere EYT düzenlemesi gerçekleşti. Bununla ilgili işyerlerinde yapılması gereken çıkış ve girişlerin nasıl olmasıyla ilgili seminer gerçekleştirdik. 16 Mart’ta Balıkesir’deki oda ve borsa başkanlarıyla birlikte yeni dönemde istişare toplantımızı yaptık. Bizler Türkiye’de en fazla oda ve borsası olan bir iliz. İlimizde 14 tane oda ve borsamız var. Biz bu toplantıları düzenli bir aralıkla gerçekleştirerek ilimizde iş dünyası, sanayici ve üretim adına neler yapılabilirizi konuşuyoruz. 24 Nisan’da ihracatçılarımız için çok önemli olan EXİMBANK Balıkesir şubesi Ticaret Odamız bünyesinde faaliyete geçti. Bakanımız Balıkesir’e geldiğinde EXİMBANK Balıkesir’de açılacağına söz vermişti Bizden de 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geçmemizi istemişti. Biz de söz vermiştik. Onunla birlikte EXİMBANK açılışı start aldı. Şu anda üyelerimiz Manisa’ya gitmektense işlerini buradan hallediyorlar. Eğer ticaret, işlerimiz büyüyorsa finansımızın da büyümesi gerekiyor. Biz de bundan dolayı gerek EXİMBANK ihracatçılarımız için gerek kamu bankalarımızın Balıkesir’e gelmesi için girişimlerimizin sonucunda çok şükür 3 bankamızın bölge müdürlüğünü Balıkesir’e getirdik. Nisan ayında kooperatifler için satış kanalı geliştirme toplantısını yaptık. Tabandan başlayan ticaretin kooperatifler aracılığıyla daha organize bir şekilde satış ağının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kalkınma Ajansımız ve kadın kooperatiflerimizle birlikte toplantıyı odamızda yaptık. 17 Mayıs’ta TOBB Başkanını ziyaret ettik.

 

“2023 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 1,2 MİLYAR DOLAR”
Görüldüğü gibi ihracat rakamlarımız geçen yıla göre yüzde 15’in üzerinde arttı. Geçen yıl ihracat rakamlarımız tüm yıl boyunca yaklaşık 940 milyon dolardı. Biz 2018 yılında göreve geldiğimizde bizim 2023 yılı ihracat hedefimiz 1 milyar dolardı. Biz bunu esasında çok küçük bir sapmayla 2022 yılında 940 milyon dolar olarak gerçekleştirdik. Eğer büyük bir aksilik çıkmazsa bu seneyi de 1 milyar 200 milyon dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Şu anda yılın yarısındayız ve ihracat rakamımız 550 milyon dolar civarındayız. Bu da yapabileceğimiz bir miktardır.

 

 

“OSB’MİZ GENİŞLEMEYE VE GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR”
Balıkesir’de organize sanayiye çok büyük ağırlık veriyoruz. Ben Ticaret Odası başkanıyım ama sanayici bir aileden geliyorum. Hep şunu söylüyorum; üretimi artırmalıyız. Eğer üretim artarsa istihdam artar, istihdam artarsa gelir artar, gelir artarsa da ticaret de otomatikman artıyor. Şehri daha fazla üretmeye daha fazla gelir elde etmeye böylelikle de herkes dolaylı olarak bundan kazanç sağlayacak. O yüzde biz üretimin, ihracatın, istihdamın artmasını çok önemsiyoruz. Bu anlamda Balıkesir Ticaret Odası olarak da zaman zaman Ticaret Odası olarak meclis üyelerimizle birlikte ziyaret ediyoruz. Şu anda Balıkesir OSB’de üretim yapan 154 firmamız var. Halihazırda inşaat halinde 7 firmamız, proje safhasında da 38 firmamız var. OSB’de mevcut alanımız 770 hektar, genişleme alanımız ise 883 hektarlık alan var. Yeni genişleme alanında 3 ay içerisinde arsa tahsislerini vermeyi planlıyoruz. Genişleme alanına ilave olarak 45 firma yer alacak ve 10 bin yeni istihdam bekliyoruz. Bu gerçekten bölgemiz için şehrimiz için, Balıkesir’deki firmalar için çok önemli. Buna önem veriyoruz. O yüzden OSB’nin genişlemesini ve gelişmesini destekliyoruz. Yine OSB’de Nisan ayında Gümrük Müdürlüğümüz devreye girdi. Bu da OSB’de yer alan firmalar açısından çok önemli. Yine Gümrük Müdürlüğümüzün yanında Lojistik Merkezimiz var. Şu anda istediğimiz düzeyde değil ama burası tam anlamıyla devreye girdiği zaman burada üretilen bir ürün direkt Avrupa’ya demiryoluyla gitme imkanı olacak. Bu da taşıma maliyetlerimizi bir hayli azaltacak. Bandırma-Balıkesir-İzmir Aliağa hattını iyi oluşturmamız gerekiyor. Burada gerekeli yatırımlar yapılırsa Bandırma-Gökköy Lojistik Merkezi ve Aliağa arasındaki hat müthiş bir lojistik merkezi olacaktır. Gelecekte OSB’nin büyümesiyle ben Balıkesir’in daha da farklı noktalara geleceğini düşünüyorum. Rahmetli Sabri Uğur zamanında OSB canlanmaya başladı. O dönemde tek tek yatırımcı aranıyordu. Ama bugün geldiğimiz noktada uluslararası firmalar Balıkesir OSB’de yer bakıyorlar ve yatırım yapıyorlar.

 

“HAYAT DOLU BALIKESİR”
Geçmiş dönemden bu yana çok önem verdiğimiz Hayat Dolu Balıkesir Projesi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü bu proje sadece Balıkesir Ticaret Odası’nı değil şehrin projesidir ve biz de bunun bir parçasıyız. Şehrin daha iyi tanıtılması, ürettiği ürünlerinin marka değerinin artması adına önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok önemli bir noktadayız, ürettiğimiz çok ürün var. Bu da hem avantaj hem de dezavantaj. Eğer ürettiğimiz bir ürün olsaydı hiçbir şey yapmasak da marka olurduk zaten. Ama birçok önemli ürünümüz var, turizmimiz, sanayimiz, gıda ürünleri üretimimiz var. Bununla ilgili koordinasyonlu bir proje gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Sadece bunu Ticaret Odası olarak yapsaydık projenin bir ayağı topal olacaktı. Şehrin tüm kurumları, valiliğimiz Büyükşehir Belediyemiz projeyi birlikte yapma kararı aldık ve adım adım istediklerimizi yapıyoruz. Bu çok uzun soluklu ve bitmeyecek bir proje olacak. Şehrimizin buna sahip çıkması gerekiyor. Bununla ilgili üretimden ambalaja, turizmden konaklamaya her adımı doğru atmamız gerekiyor ki bu marka şehir projesini gerçekleştirelim. Çünkü çok ciddi rakiplerimiz ve bizden çok önde olan iller var. Ama bizden önde olan iller var diye de bırakacak değiliz. Biz de var olduğumuzu yapacağımız işlerle onların önüne geçebiliriz. Çünkü bu potansiyel bizde gerçekten var.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Balıkesir’in 2023 ihracat hedefi 1.2 milyar dolar
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!