Kültür ve sanata değer vermek ekmek su gibi bir zorunluluktur

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Burhaniye Ören 33’üncü Turizm Kültür ve Sanat Festivali görkemli bir törenle başladı. Etkinliğin açılışı Ören Meydanında gerçekleştirildi. Açılış törenine CHP Milletvekili TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin, Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Semra Dinçer, CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

Bu yıl, 16-20 Ağustos günlerinde 33’üncü kez kapılarını vatandaşlara açan Burhaniye Ören, Turizm Kültür ve Sanat Festivali, söyleşi, dinleti ve konserleriyle sanatseverlere ve halka unutulmaz günler yaşatacak. 16 Ağustos Çarşamba günü Saat 19.30’da, Halk oyunlarıyla başlayan açılış töreninde, etkinliğe katılanlara seslenen Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, tarihi eskiye dayanan kentlerin ülkelerin gelişmesine çok büyük katkılar sağladığını belirtti. Deveciler, “Yaklaşık 3 bin yıl önce, Adremytteion olarak kurulan kentimizin  tarihsel değeri, kültürel zenginliği ve uygar toplumun bize bıraktığı mirasın temsilcileri olarak bu zenginliğin farkındayız. Tam 33 yıldır bu toprakların çocuğu olarak, bu festivalin şahidiyim. Birinci festivalde, Meclis üyesi ve festival komitesi başkanı olarak katkı sunduğum bu etkinliğe son 4 yıldan bu yana belediye başkanı olarak katkı vermenin gururu ve onurunu yaşıyorum. Bana bu onuru yaşatan Burhaniyelilere teşekkürü bir borç biliyorum. Farklı medeniyetler ve izler taşıyan bu topraklarda yine birlik ve beraberlik içinde bir araya geldik. Bu gün burada sadece bir festival düzenlenmiyor. 33 yıldır güzel Burhaniye’mizden dünya, sevgi barış ve dostluk mesajları veriyoruz.

Bir ülkenin ekonomisi, sanayi gücü, tarım sektörü, çalışma hayatı yaşam tarzına bakıldığında, o ülkenin sanat ve kültür anlayışı ile birlikte uygarlık düzeyi de ortaya çıkmaktadır. Biz biliyoruz ki inanarak gelişmek isteyen ülkeler öncelikle uygar olmak zorundadırlar. Uygarlık adına kültür ve sanata gerekli değeri vermek ekmek su gibi bir zorunluluktur.  Kültür bir toplumun kimliğidir. Yaşam tarzı bir duygu birikimidir. İnançlar, gelenek ve görenekler düşünce biçimleridir. Bu manevi öğelerin yanında şehirlerin yapısı, şehirlerin mimarisi, araç ve gereçleri, teknikleri, sanat yapıları, parkları, ibadethaneleri, müzeleri de maddi kültür varlıklarını oluşturur. Bizler bu düşünceyle kentimizin yönetimini devraldığımızda,  önceliklerimiz arasında kültür ve sanat ön plandaydı. Daha geçtiğimiz ay on binlerce sanatseverin katıldığı kitap fuarı, aydınlanmaya, kültür ve sanata, aynı zamanda, kentimize çok büyük bir değer katmıştır.

Bu yıl bugün başlayan ve 20 Ağustos günü sona erecek olan festivalimiz, gece gündüz yapılan etkinliklerle, tiyatrolarıyla, sergileriyle, sportif faaliyetler ve konserlerle dolu dolu yaşanacaktır. Biz göreve geldiğimizde halkımıza bir söz vermiştik. O sözü yerine getiriyoruz. İlçemiz Edremit ve Ayvalık ilçeleri arasında sıkışmış vaziyetten kurtaracaktık. Burhaniye’yi bir kültür, sanat ve turizm merkezi yapacaktık. Biz bunu yaptığımıza inanıyoruz ve önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğimize söz veriyoruz. Burhaniye’yi kültür ve sanatla anmak, adını binlerce yıllık bu kadim yerde yaşatmak için ilçemizde yaşayanlarla, komşularımızla birlikte gurur verici projelere imza atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu. Başkan deveciler, sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’nin önde gelen belediyeleri arasında yer aldıklarını, Türkiye’nin ilk 5 belediyesi arasında bulunduklarını söyleyip, başkanlığa seçildiğinden bu yana icraatlarını anlattı.

 

 

CHP’li belediyeler sadece çöp toplayıp su akıtmazlar, kültüre sanata hizmet ederler

Başkan Deveciler’den sonra konuşan Balıkesir Milletvekili ve TBMM amiri Ensar Aytekin, Burhaniye’ye festival etkinliklerine katılanlara hoş geldiniz dileklerinde bulunduktan sonra, “Biraz önce kıymetli belediye başkanım açılış konuşmasında yaptıklarının kısa bir kısmını anlattı. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler sadece yol yapıp, çöp toplayıp, su akıtmazlar. O şehrin kültürüne, sanatına, turizmine, hayatına, ihtiyaçların tamamına koşarlar. Sosyal demokrat belediyeciliğin gereği de budur. Değerli dostlar içerisinde bulunduğumuz günlerde özellikle. eğlenmeye, dinlenmeye, söyleşmeye, konuşmaya, tanışmaya daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. İşte bu kültür sanat festivalinin de bu amaca hizmet edeceğine inanıyorum. Bizi 33’üncü kez Burhaniye Ören’de turizm, kültür ve sanat etrafında buluşturan Burhaniye’mizin çalışkan, başarılı belediye başkanı Ali Kemal Devecilere, onun değerli çalışma arkadaşlarına, bu çalışmada emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerini hatırlayacağız”

Aytekin’den sonra söz alan Ali Mahir Başarır, Gözaltında bulunan gazeteci Barış Pehlivan, Merdan Yanardağ’ın da festivale katılmaları çok istediğini vurgulayıp, “Yakın bir tarihte bir arkadaşım daha vardı burada. Barış Pehlivan vardı. Aslında onun da burada olmasını isterdim ama o cezaevinde. Merdan Yanardağ vardı. Onun da burada olmasını isterdim. Cezaevinde. Maalesef güzel ülkemde festivaller ya da kitap fuarları, yasaklanıyor. Tasarruf kapsamında diyorlar. Biz tasarrufu, sanatta, kitapta, bilimde işte böyle güzel etkinlikler de yapıyoruz. Makam arabalarımızda o lüks saraylarımızda yapmıyoruz. Sanata, sanatçıya, bilime önem vermeliyiz. Bizim farkımız Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlığının farkı bu. O yüzden 33, umarım 34, 35, 36 ve diğer dönemlerde de gelip sayın başkanımızla burada olmak isterim. Bu farkı Türkiye’nin her yerinde hissetmek istiyorum. Rize’de, Yozgat’ta, Mersin’de, Balıkesir’de, her yerde kitap fuarlarının, kültür sanat etkinliklerinin konserlerin yapılmasını istiyorum. Biz sokağı özlemişiz. Çeyrek asırdır sokağı özlemişiz. Aslında sokaktan korkuttular. Konserlerden, imza günlerinden ya da yürüyüşlerden, eylemlerden, doğaya sahip çıkanlardan, korkuttular. Size bir söz veriyorum. Cumhuriyetin 100’üncü yılında sokağı çok fazla kullanacağız. Hep beraber sokaklarda eğleneceğiz, konuşacağız, eleştireceğiz, tartışacağız. Gerekirse anayasal çerçevede yürüyeceğiz, bunu yapacağız. Bunu hep beraber yapacağız. Bir şey daha söyleyerek sözlerime son vermek istiyorum. Cumhuriyetin yüzüncü yılına giriyoruz. Üzgün olduğunuzu biliyorum. Ama size. Bir söz veriyorum ki cumhuriyetin yüzüncü yılında ve devamındaki yıllarda sizi asla bir daha üzmeyeceğiz. Özellikle Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde, her beldesinde, her köyünde, her evinde laikliğin önemini vurgulayıp açıklayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerini hatırlayacağız. Söz veriyorum artık üzülmeyeceğiz. Hep beraber 2023’te, 29 Ekim’i kutladıktan sonra başta Burhaniye. Balıkesir, İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Hatay tekrar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları tarafından yönetilecek ve kazanacağız” dedi.

 

 

“Binlerce ağacı birkaç kişinin cebini doldurmak için kestiler”

“Değerli Burhaniyeliler” diye söze başlayan CHP Genel başkan Yardımcısı Semra Dinçer, “Kaz Dağları’nın ve Madran Dağı’nın eşsiz coğrafyası Burhaniye’de, 33’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz, turizm, kültür ve sanat etkinliğinde sizlerle birlikte olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sanatsız bir milletin bir can damarı kopmuş sayılır” Demiş. Bu da ulu önderimizin sanata ve sanatçıya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Aslında bu tür etkinlikler toplumu ayrıştırmak yerine, toplumu birleştirerek geleneklerine, göreneklerine kenetlendirecek toplumsal barış adına çok önemli adımlardır. Mevcut iktidar, festivaller, konserler, kitap fuarları üzerinden, vatandaşın bir araya gelmesinden, kültürel faaliyetlerden faydalanmasından, sosyalleşmesinden korkmaya başladı. O yüzden ben özellikle Ali Kemal Deveciler başkanıma bu etkinliği iktidara rağmen yaptığı için teşekkür ediyorum.

Bu baskılardan dolayı ödün vermeden, bu fuarları gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Kültür ve sanat alanında ciddi bir çölleştirme operasyonu var. Bu çölleştirme sadece kültür ve sanat alanında değil, çölleştirme, doğa alanında da ve en yakın Kaz Dağları’nda da gerçekleşiyor. Binlerce ağacı birkaç kişinin cebini doldurmak için peşkeş çektiler. Yaşam haklarımızdan, yaşam alanlarımızdan vazgeçmemize sebep oldu. Hepinizde bir umutsuzluk, bir yılgınlık var farkındayız. Ama vazgeçmeyeceğiz. Esas vazgeçtiğimiz zaman kaybederiz. O yüzden doğamız için, kültürümüz için, sanatımız için, geleceğimiz adına, gençlerimiz, çocuklarımız adına, bu ülke adına demokrasi adına ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğunu korumak adına mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz. Bugün burada olduğunuz için, sanatınıza ve kültürünüze sahip çıktığınız için, toplumsal kenetlenmeyi sağladığınız için, önce emeği geçen bütün belediye çalışanlarına, emekçilerine ve Ali Kemal Devecilere tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Kültür ve sanata değer vermek ekmek su gibi bir zorunluluktur
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!