Re You, RENAC, GIZ ve tarihi fırsatlar üzerine…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RE YOU, RENAC, GIZ VE TARİHİ FIRSATLAR ÜZERİNE

 

Re You’nun 2. Bölgesel konfreransı da Çanakkale’de yapıldı. Bunlar bir anlamda veda programları. 2016’dan beri üzerinde çalışılan devasa bir projenin sonuna geldik. Re You da neler oldu diye sorarsanız:

 

  1. Rüzgar, Fotovoltaik, Biyogaz, Kariyer Kursları ve İş İngilizcesi  alanında  güncel eğitim müfredatları oluşturuldu kitapları yazıldı ve basıldı.
  2. 480 Mühendis, uzman ve teknisyen bu alanlarda eğitilerek  ve global standartlarda sertifikalandırılarak iş gücüne kazandırıldı.
  3. Balıkesir ve Çanakkale üniversitelerine 2 Milyon Euro  yatırımla Rüzgar, Güneş ve Biyogaz Laboratuvarları kuruldu
  4. Balıkesir ve Çanakkale Üniversiteleri global olarak Yenilenebilir Enerji Eğitimlerini vermek üzere akredite edildi.

 

Çanakkale’deki Konferansa GIZ liderlerinin yanı sıra Almanya’dan RENAC yani Renewable Academy yani Yenilenebilir Enerji Akademisinin yönetici ve uzmanları üst düzeyde katıldı. RENAC  (www.renac.de) dünyada 167 ülkede , 603 projede yer almış özel bir eğitim kuruluşudur. Yani özel bir şirket vakıf değil. Yenilenebilir Enerji Eğitimlerini vermek konusunda global bir tecrübeleri var.  O konferansta RENAC ÇOMÜ Yönetim ekibi ile benim de katıldığım işbirliği görüşmeleri yaptı ve ÇOMÜ’nün Re You kapsamında sahip olduğu Laboratuvarlar gezildi, bilgi alındı.

 

Şimdi Re You’dan sonra eğer Balıkesir ve Çanakkale Üniversiteleri  sahip oldukları bu global eğitim akreditasyonunu ve bu yatırımları  bu eğitimlere devam etmek yönünde kullanmazlarsa bölgesel olarak önemli bir fırsat kaçacak. Bu yatırımlar muhtemelen çürüyecek ve bir daha bu işe dönüp bakan olmayacak.  O nedenle üniversitelerin RENAC ile işbirlikleri önem taşıyor. Yani bu işi yapabilecek bilgi ve tecrübe RENAC’da var. Üniversitelerde tesis var, yurt var, laboratuvarlar var, kadro var. Bu ikisini bir araya getirip  bölgeye dünyanın farklı yerlerinden öğrenciler getirmek, onlara 4 aylık eğitimler vermek ve bu yolla hem üniversitelere, hem hocalara para kazandırmak, hem üniversitenin dünya ölçeğinde bilinirliğini artırmak hem de bölge için bir kaynak yaratmak mümkün.

 

Kısacası GMKA ve GIZ güzel bir helva yaptılar. Bölge üniversitelerine afiyetle yemek kalıyor. Ancak bunun için enerji, iletişim, koordinasyon şart.

 

Bu arada kısaca GIZ’e de değinmek isterim. GIZ Almanya’nın Uluslararası İşbirliği Teşkilatı.  Almancasıyla “Gesellschaft Internationale Zusammenarbeit” O da global bir kuruluş. Dünyanın çok farklı coğrafyalarında yüzlerce projesi var. Konferansta GIZ Prohe Direktörü Bülent Cindil ile tanıştım. Bülent Bey aslen Çanakkale’li bir profesyonel. Son derece hoş sohbet ve enerjik bir insan. Konferansta kısaca GIZ’ın Türkiye’de daha önce neler yaptığından bahsetti. Bu ilginç bilgileri sizle paylaşmak isterim. GIZ Türkiye’nin 70 ll yıllarda renkli televizyon alt yapısına geçmesi, 80 sonrası KDV sisteminin alt yapısının oluşturulması ve Jupp Derwall ile Türk milli takımının modernleştirilmesi gibi projeleri yönetmiş.  Yani GIZ bir alana elini atmışsa o alanda kesin ve devrimsel değişiklikler olmuş. Re You projesi çok büyük bir iş. Global bir proje Balıkesir ve Türkiye’nin sınırlarını aşan  küresel bir işbirliği ve işbölümü mantığının bir sonucu.

 

Büyük düşünmek ve bu işin bir ucundan sağlam tutmak gerekiyor. Bu tarihî fırsat sessiz sedasız ayağımıza geldi. Proje Koordinatörü Prof. Dusan Gvozdenac’ın bana defalarca söylediği gibi bu iş çok önemli ama sonuçta işi sahiplenecek ve yapacak olan veya ağırdan alarak fırsatı kaçırıp adımızı bu şekilde tarihe yazdıracak olanlar bizleriz.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Re You, RENAC, GIZ ve tarihi fırsatlar üzerine…
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!