İşyeri Hekimi gözüyle BASKİ’deki olayın analizi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DR. ALİ İHSAN GÜLER

 

BASKİ’deki olay Büyükşehir ve Yücel Yılmaz’ın vizyonuna yakışmadı!

YETİM KALAN YAVRULARIN BABA ACISI VE ÖZLEMİ NE OLACAK?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ işçilerinin girdikleri su transfer kuyularında gazdan zehirlenerek ölmesi bence Balıkesir’e, Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sayın Yücel Yılmaz’ın vizyonuna yakışmadı.

 

Bu acıyı “kader” diyerek sağıtamayız. Bu bir cinayettir. Bu suçun hukukta vücut bulmuş tanımı, “muhtemel kasıt” suçudur.
20 Haziran 2012 yılında yürürlüğe giren “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası” bir milattır. Bu konuya özel ilgisi olan bir hekim olarak da benim için hayal ederken gerçekleşmiş bir dev adımdır. Çünkü; iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanma kriterleri ve sonuçları, uygarlığın ölçüsüdür. Vahşi kapitalizmin insanı ve insan sağlığını yok sayan hırsı ve zulmüne karşı elde edilmiş bir utkudur.
Türkiye’nin içinde bulunduğu bu grup ölümlü iş kazalarının en fazla yaşandığı ülkeler olup, bu grupta Filistin, Küba, Ermenistan, Mısır, Kosta Rika, Zimbabwe, Özbekistan, Nikaragua Cumhuriyeti bulunmaktadır. Bu durum Avrupa ülkesi olma iddiasında olan ülkemize de hiç yakışmamaktadır.

Oysa iş kazalarının yüzde doksan dokuzu alınacak önlemlerle, önlenebilir kazalardır. Yani, kader değildir. Yani fıtrat da değildir. Sadece ihmaldir, boş vermişliktir, adam sendeciliktir. Ve 6331 Sayılı Kanunun ön gördüğü önlemler alınsaydı, uygulansaydı, uygulanıp uygulanmadığı denetlenseydi bu iş kazası olmazdı.

İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi, İSG Şube Müdürlüğü, BASKİ Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu zincirin halkalarıdır.

Gerekli koruyucu ekipmanlar çalışanlara verilmiş midir? Verildiğine dair zimmet tutanakları var mıdır?
Nasıl kullanacaklarına dair eğitimler verilmiş midir? Verilmişse bu eğitim ve sınavların tutanakları var mıdır?
Bu ekipmanların sağlam ve çalışır durumda olduğuna dair periyodik muayene ve kontrolleri yapılmış mıdır?

 

1992 yılından bu yana işyeri hekimliği yapmaktayım. Son 6 yıldır Uludağ Elektrik Kurumunun işleri hekimi idim. Yani Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’yi aydınlatan bir kurumun işyeri hekimliği yaptım. Kaç defa ölümlü iş kazası haberi duydunuz? Gazetelerde okudunuz? Kaldı ki söz konusu olan elektrik. Yani çok ama çok tehlikeli iş koludur.

4 aydır Soma Ege Linyit İşletmelerinde işyeri hekimliği yapmaktayım. Yani o büyük kazanın yaşandığı madem sahasında.
Fırat kenarında kaybolan koyun değil ama buradaki maden işçisi arkadaşlarımızın başına takacağı baretinden, takmak zorunda olduğu maskesine kadar bütün koruyucu ekipmanları tespit etmek, teminini sağlamak ve kullanıp kullanmadığını denetlemek İSG ekibinin görev ve sorumluluğudur.

Arkada kalanların bütün ihtiyaçları karşılanacaktır demek, hem yanlış hem yetersizdir Sayın BASKİ Müdürü. Arkada kalan çocukların baba acısını ve özlemini dindirebilecek misiniz?

Maddi hasarları karşılamak kolaydır. Sorun yitip giden iki can, ardında kalanların yaşadığı travmadır. Başın sağ olsun demek çok kolay. Zor olan başı sağ etmektir. Ayrıca maddi hasarları kamunun parasıyla, yani hepimizin parasından karşılamak kolaydır. Bence bunu da kusuru bulunan etkili ve yetkili kişilere rücu edilmedir. Onlar ödemeli, tazmin etmelidir. Bence çok yararı olur.

Bu şekilde vefat eden işçi kardeşlerimizin yakınlarını ikna ederek şikayetçi olmasalar da Cumhuriyet Savcılarının Kamu Davası açarak ihmalleri ortaya çıkarması gerekmektedir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
İşyeri Hekimi gözüyle BASKİ’deki olayın analizi
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!