MİLLET İttifakı ortakları arasından mutat hale gelen CHP ve İP genel başkanları yaptıkları görüşme sonrası ortak açıklamada son günlerin hararetli tartışması HDP ile ortak anayasa çalışma iddiaları ile ilgili iki taraf da konuya hiç değinmedi.
İP’den ihraç edilen Ümit Özdağ’ın millet ittifakı ortakları ‘CHP, İP, SP ve HDP’lilerin bir araya gelerek anayasa çalışması yaptılar’ iddiası gündemin (Cumhur ittifakı savunucularının) değişmez konusu oldu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İP Genel Başkanı ısrarla böyle bir çalışmanın olmadığını kamuoyuna açıkladılar.
Genel başkanların açıklamaları kamuoyunu tatmin etmemiş olacak ki…
TV’lerde günlerdir bu konu özelinde tartışma devam ediyor. İP’den katılan yetkililer de HDP’nin içinde yer aldığı böyle bir anayasa çalışmasının yapılmadığı iddiasını sürdürüyor. Nedense CHP yetkililerinden bu konu ile ilgili tartışmalara pek kimse katılmıyor.
En son örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı katıldığı Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy’a ‘iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş hazırlığı adına anayasa değişikliği için millet ittifakı ortakları olarak bir araya gelindiğini’, çalışmaların yapıldığını açıkladı.
Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’na atfederek, anayasa hazırlıklarının CHP ile ilgisi olmadığını Kaboğlu’nun yaptığı çalışmanın TÜSES adına yapılmış çalışma olduğunu söyledi.
Ama gelin görün ki CHP bu tartışmadan yara almaya devam ediyor…
Çünkü Kemal Kılıçdaroğlu 22 Haziran 2018’de katıldığı CNN’de Hande Fırat’a ‘’demokratik parlamenter sisteme geçmenin birinci ayağı anayasa değişikliği veya yeni bir anayasa yapmaktır. Biz daha önceden, daha seçimler ortada yokken, millet ittifakını oluşturan partiler bir araya geldik, anayasa değişikliği için neler yapabiliriz diye ilkeler belirlendi. O komisyonun başkanlığını da Sn Kaboğlu yapıyordu. Dört partinin anayasa değişikliği ilkeler üzerinde anlaşma metni hazırlandığını’’ açıklayarak anayasa çalışması yapıldığını kabul etti.
İddianın muhatabı İbrahim Kaboğlu CNN’de Hande Fırat’a ‘’doğrudur, CHP, HDP, SP ve İP uzmanlarıyla yetkilileriyle ortak paydalar oluşturan anayasa raporu hazırlandı ama bu 2018 yılı başlarında yapılan çalışma idi, bugün belirttiğim gibi adil yargılanma hakkı yasa önerileri çalışmasıdır. Bu çalışma yapıldı. Yapılan çalışmada nelerin dile getirildiğini söylemek uygun düşmez. Dört parti temsilcileri ve uzmanlarının katılımıyla anayasa çalışması yapıldı’’ açıklamalarıyla iddia edilen anayasa çalışmalarının yapıldığını Kaboğlu’da kabul etti.
Tartışmaların yoğunlaşması üzerine tekrar Kemal Kılıçdaroğlu’na 15 Kasım 2020’de aynı soru sorulduğunda ‘’böyle bir anayasa çalışması yok, kamuoyunda tartışılıyor bende hayretle izliyorum… öyle ortada yok efendin bir anayasa yazıldı, dört parti bir araya geldi, anayasa taslağı hazırladı, öyle bir şey yok’’ diyerek TÜSES’in çalışmalarına vurgu yapıyor.
Var mı, yok mu? Var olduğunu herkes kabul ediyor…
Varsa sonuna kadar savunun. Yoksa olmadığını kamuoyunu tatmin edecek şekilde açıklayın.
Ayrıca yeni sistemden memnun olmadığını, her fırsatta değiştirileceğini iddia eden partilerin hedefledikleri ‘iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem’ ne ise, neleri değiştireceklerini konuşmak için bir araya gelmeleri gerekmiyor mu, mevcut anayasayı değiştirmek istiyorlarsa bir araya gelmemeleri garip ve yanlış değil mi?
Bir araya gelip hedefledikleri sistemin anayasal alt yapısını konuşabilirler. Hem sistemin değişmesini savunup hem de sistemin değişimi adına gerekli anayasa değişikliği için…
Bir araya gelmeleri gerektiği, bir araya geldikleri halde; asla gelmedik demeleri!
Yapıldığı kabul edilen anayasa hazırlık çalışmalarında üzerinde uzlaşılan konular nedir?
Mesela üniter yapıyı değiştirecek federatif sisteme kapı aralayacak yerel yönetim modeli… Türk devleti yerine Türkiye devleti ifadesi kabul edildi mi? Hangi zaman diliminde yapıldığında anlaşılamayan ama yapıldığı kabul edilen anayasa değişikliğinde kabul edilenler nelerdir açıklayın kamuoyuna, günlerdir yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır tartışmasından kurtarın.
Mesela yapıldığı kabul edilen anayasa çalışmasında ilk üç madde tartışmaya açıldı mı?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son zamanlarda ‘Kürt sorunundan’ yola çıkarak ‘Kürt sorununu çözerse CHP çözer’ iddiası ve AKP’nin açılım sürecini çağrıştıran ‘’akil insanlar veya ak saçlılar komisyon önerisi, Kürt’çe eğitim önerileri…’’ anayasa görüşmelerinden bağımsız, AKP’nin rolüne talip olma arzusu mudur?
Erken seçim tamam da…
Yapılan tüm kamuoyu yoklamalarına göre iktidarın oyları düşerken, muhalefetin oyları değil, kararsızların oyları artıyor. İktidardan umutlar kesilirken, muhalefetin umut olamaması; siyaset yapma şeklini ciddi olarak sorgulaması gereken bir durumdur.