Vergi ihbarıyla ikramiye alabilmenin 8 şartı!

Prof. Dr. Murat Batı, bugünkü köşe yazısında vergi ihbarıyla ikramiye alabilmek için gerekli şartları açıkladı.

Vergi ihbarıyla ikramiye alabilmenin 8 şartı!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, bugünkü köşe yazısında vergi ihbarıyla ikramiye alabilmek için gerekli şartları açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geçtiğimiz hafta vergi ihbarı için sosyal medya kanallarını devreye aldığını duyurmasının ardından, konuyla ilgili merak edilen detaylar gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10’u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek” ifadeleri üzerine, kamuoyunda ihbar ve ikramiye konusu büyük ilgi gördü.

Prof. Dr. Murat Batı, vergi ihbarı ve ikramiye sürecine dair önemli bilgiler paylaştı:

İhbar ve İkramiye Süreci Nasıl İşliyor?

Batı, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde ihbar müessesesinin her zaman aktif olduğunu belirtti. Örneğin, 2007 yılında kurulan Vergi İletişim Merkezi (VİMER), mükelleflerin vergi konularında bilgi almasını sağlıyor. Vergi Denetim Kurulu bünyesinde ise 23 İhbar ve İnceleme Taleplerini Değerlendirme Komisyonu (İİTDK) oluşturulmuş durumda. Batı, ihbar uygulamasının sosyal medyaya taşınarak daha görünür hale getirildiğini vurguladı.

Ödenen Ödül Tutarları

Son üç yılda VİMER’e yapılan ihbar sayıları 2023 yılında 50.452, 2022’de 47.705 ve 2021’de 43.439 adet olarak kaydedildi. 2023 yılında 176 kişiye toplam 14.832.566 TL ihbar ikramiyesi ödendi. Son 10 yılda ise 3.059 kişiye yaklaşık 98 milyon TL ihbar ikramiyesi verildi.

İhbar İkramiyesi İçin Gerekli Şartlar

  1. Kimlik Bilgileri: İhbarcı, adını, soyadını ve adresini açıkça belirtmelidir. Sahte veya rumuzlu isimlerle yapılan ihbarlar dikkate alınmaz.
  2. Dilekçe ile Başvuru: İhbar dilekçesinde ad, soyad, imza ve ikametgâh adresi bulunmalıdır. Sosyal medya veya WhatsApp’tan yapılan ihbarların dilekçe niteliğinde olup olmayacağı konusunda Maliye Bakanlığı’nın açıklama yapması gerektiği belirtildi.
  3. İkramiye Talebi: İhbarcı, dilekçede ikramiye talep etmelidir.
  4. İhbarın Ciddiyeti: İhbarcı, ihbarından vazgeçmemeli veya ihbarı sulandırmamalıdır.
  5. Vergi Türü: İhbar ikramiyesi, devamlı vergiler (gelir, kurumlar, KDV vb.) için geçerlidir. Tek seferlik vergiler ihbar ikramiyesi kapsamında değildir.
  6. Delil ve İliyet Bağı: İhbar, delillerle desteklenmeli ve ihbar edilen konuyla tespit edilen vergi kaçağı arasında illiyet bağı olmalıdır.
  7. Geriye Yönelik İhbar: İhbar, geriye dönük 5 yıl içinde gerçekleşen vergi kayıp ve kaçaklarını kapsamalıdır.
  8. Önceden Başlanmamış İnceleme: İhbar edilen konuyla ilgili daha önce vergi incelemesine başlanmamış olmalıdır.

İkramiye Tutarı ve Ödeme Şartları İkramiye tutarı, ihbar sonucu tespit edilen vergi ve cezasının yüzde 10’u kadar olup, bu tutarın üçte biri inceleme sonucunda, kalan üçte ikisi ise tahsilattan sonra ödenir. İkramiye sadece verginin aslı ve vergi ziyaı cezaları üzerinden hesaplanır, usulsüzlük cezaları, gecikme faizi ve zamları üzerinden ödeme yapılmaz.

Prof. Dr. Murat Batı, ihbar ikramiyesi sürecinin detaylarını açıklayarak, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesine katkı sağladı. Bu yeni uygulamanın vergi denetimlerine ve ihbar sürecine nasıl etki edeceği merakla bekleniyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Vergi ihbarıyla ikramiye alabilmenin 8 şartı!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!