MARAŞ KATLİAMININ ÜSTÜNDEN 44 YIL GEÇTİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Balıkesir Şubesi 19 Aralık 1978’de Maraş’ta katledilen vatandaşları andı. Toplu Taşıma Merkezi yanında yapılan basın açıklamasına CHP Milletvekili Ensar Aytekin de destek verdi.

 

Maraş Katliamının yıldönümü dolayısıyla yapılan anma töreninde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila, katliamın hala aydınlatılmadığını belirterek, katliamda hayatını kaybeden canları unutmadıklarını dile getirdi. Bila, başta Maraş olmak üzere Alevilere yönelik yapılan katliamların aydınlatılıncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

 

“TÜRKİYE’NİN KARA KUTUSU”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“19 Aralık 1978 günü başlayıp tam bir hafta süren ve insanlık tarihinin en kara günlerinden biri olarak tarihe geçen Maraş Katliamının 44’ncü yılında katledilen canlarımızı bir kez daha anıyor ve anıları önünde salgıyla eğiliyoruz. Resmi rakamlara göre 120, gerçekte ise çok daha fazla insanın korkunç yöntemlerle katledildiği yüzlerce insanın yaralandığı, binlerce insanın toprağını terk etmek zorunda kaldığı Maraş Katliamı bir Alevi katliamıdır ve hala “Türkiye’nin kara kutusu” olma özelliğini korumaktadır.

 

 

“PLANLI BİR SALDIRIYDI”

Maraş Katliamının üzerinden 44 yıl geçti. Yaşanan bu katliam, basit bir Alevi-Sünni düşmanlığı ile açıklanamayacak kadar ciddi nedenleri ve derin sonuçları olana bir katliamdır. Maraş Katliamı noktasına, virgülüne kadar hesaplanmış, planlı ve örgütlü bir saldırıydı. Katliamın her bir evresi ve olası sonuçları en ince ayrıntısına kadar hesaplanmış ve özel harp dairesi ile devlet içinde yuvalanmış çetelerin bizzat rol oynadığı bir katliamdır. 7-8 gün süren katliam süresince devlet hiçbir müdahalede bulunmamış ve adeta birçok legal ve illegal birimleriyle katliama katkı sunmuştur. Bütün bunlara rağmen 44 yıl boyunca katliamın arkasındaki güçler ve katliam sırasında bizzat rol oynayan kurum ve tetikçiler açığa çıkarılmamış ve katliam tüm yönleriyle aydınlatılmamıştır. Tersine birçok sorumlu ve tetikçiye devlet kademelerinde çeşitli görevler verilmiş veya siyasette yükselip, milletvekili yapılarak ödüllendirilmişlerdir.

 

“HİÇ BİR ZAMAN KATLİAMLARLA HESAPLAŞILMADI”

Maraş katliamının sorumlularını bilerek ve isteyerek ortaya çıkarmayan devlet ve siyasi iktidarlar, Çorum, Sivas, Madımak, Gazi, Gezi, Suruç, Roboski, cezaevleri, Soma, Amasra ve adını sayamadığımız binlerce katliam ve cinayetin işlenmesine de cesaret vermiştir. Nihayetinde de bu saydığımız hiçbir katliamla, faili meçhul cinayetlerle, siyasi suikastlarla hesaplaşılmamıştır. Gelinen aşamada da siyasal iktidarın böyle bir niyeti de yoktur. Gelinen aşamada hakkını arayanlara ve adalet isteyenlere yönelik yok etme ve öldürme arzusunun, insanlık dışı bir hırsla devam ettiği topraklarda yaşıyoruz.

 

 

“DEVLET KATLİAMLARLA YÜZLEŞMELİ”

Biz Aleviler olarak, laik, demokratik, özgür bir ülkede herkesin eşit haklarla, eşit koşullarda barış içinde, birlikte, bir arada yaşama iradesinden ve inadından vazgeçmeyeceğiz. Bizler; demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün, adaletin yeşermesini istediğimiz bu coğrafyada katliamlarla yüzleşmenin şart olduğunu düşünüyoruz. Türkiye halkları ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti geçmişiyle, tarihiyle, katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Bu yüzleşme gerçekleşmeden bu ülkeye demokrasi asla gelmeyecektir. Demokrasinin olmadığı bir yerde, barıştan, özgürlüklerden ve en önemlisi yaşam hakkından ve hatta ekmek, ve aştan bahsetmek de mümkün olmayacaktır.

 

“UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ”

Bizler Maraş’ta kocasına “beni sen öldür, onların eline bırakma” diyen Ümmühan Doğan’ı, parçalandıktan sonra kazana atılıp, yakılan 14 yayındaki Ali Tıraş’ı, karnında 8 aylık bebeğiyle katledilen Esma Suna’yı, kendi düğün gününde öldürülen Mehmet Ali’yi, Sivas’a türküleri ve semahlarından başka bir şey götürmedikleri halde yakılarak katledilen canları da, katledenleri de, bu katliamlara seyirci kalanları da unutmadık. Katliamlardan hesap sormak yerine katilleri aklayanları ve saklayanları da unutmadık. Akıtılan bunca kanın hesabı sorulana kadar, her alanda var olacağız. Bu ülkedeki farklı inanç ve kültürlere mesafe koymadan, ötekileştirmeden, bu kan gölüne çevrilmiş topraklara barış, eşitlik ve adalet gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz Laik ve demokratik Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Maraş Katliamını unutmadık, unutturmayacağız.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
MARAŞ KATLİAMININ ÜSTÜNDEN 44 YIL GEÇTİ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!