KAR GELİYOR! BÜYÜKŞEHİR ARAÇ VE EKİPMANIYLA KAR NÖBETİNDE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün özellikle Balıkesir bölgesine yönelik yoğun kar yağışı uyarısı yapması Belediye Meclisi gündeminde yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ilçe belediye başkanlarına 14 Şubat tarihinde beklenen kar yağışı öncesinde kırsal mahalle muhtarlarıyla toplantı yaparak şimdiden önlem almaları konusunda uyarılarda bulundu.

Meteoroloji tarafından Balıkesir genelinde 4 gün süreyle beklenen kar yağışı öncesinde vatandaşların bir olumsuzluk yaşamaması için gerekli önlemler Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yoğun kar yağışında uygulanacak çalışmaların bir plan dahilinde yapılması gerektiğini belirterek bununla ilgili çalışma yapılmasını istedi.

 

“Muhtarlarla belediye başkanları durumu görüşmeli
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz beklenen yoğun kar yağışıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Meteorolojinin verdiği bilgiye göre 14 Şubat ile 19 şubat tarihleri arasın Edremit de dahil bütün ilimizin her tarafında 1 metreye yakın; en az 30-40 santimetre kar olacak. Kar yağdığında Edremit’te veya daha önce don ve kar olmayan yerde lastik bakımları iyi olmuyor, araçlar sıkıntı yaşıyor. Kırsal mahalleler panik yapabiliyor. Size tavsiyemiz ilk önce muhtarlarla özellikle 14 Şubat’tan önce bir araya gelip bunun bir afet olduğunu, şeker hastası, tansiyon hastası, hamile kim varsa bunların şehire yakın bir yerlere taşınması konusunda tedbir almalarını, tedbir almalarını; tüpüm bitti, odunum, kömürüm yok demeden önce muhtarların anons edip hayvanların yemini, kullanacağı suyunu önceden çıkarmalarını sağlayıp bir şekilde devam edecek tipi, kar yağışı ve soğuğa karşı yapacağımız mücadelelerin boşa gitmemesi, kalıcı hasarların meydana gelmemesini sağlamalıyız. Bu durumda nasıl hasarlar meydana geliyor diye bakacak olursak, Karesi’den örnek veriyorum Çaypınar köyünün yolunu buradan 17-20 kilometre açıyorsunuz ama orada 800 metrelik bir çukur var kar ve tipi siz yolu açtıktan sonra hemen yine kapatıyor. Siz yolu açık zannediyorsunuz. İnsanlar arkasından o tipinin kapattığı yerde mağduriyetler yaşayabiliyor. Geri gelirken de o arabaları çekemiyorsunuz bir şekilde greyder arabalara zarar veriyor. Köy yolu olduğundan dolayı yolu göremeyen greyder yollarda kalıcı hasarlar açıyor, onlarda yazın iyice dağılıp gidiyor. O tür yerleri çok fazla tuzlamanız gerekiyor. Bu tür lüzumsuz masraflar yapıp insanları da sıkıntıya sokmamak için ilçe belediye başkanlarının muhtarlarla bir yönetim toplantısı yapıp, köylerdeki hayatı ikame ettirecek şartları önceden hazırlamaları gerekiyor. Tüpü, yağı, gazı, ilacı, hastası gibi konuların önceden bir değerlendirilmesi, hayvanların mağdur olmaması için yem gibi gereçlerin planlanması konusunda belediye başkanlarının bir tedbir alması lazım.

“Büyükşehir tüm iş makineleriyle hazır olacak”
Biz bütün iş makinelerimizle, karayollarımızla beraber hazır olacağız. Yolların tuzlanmasıyla ilgili ihtiyaçları da karşılarız. Ama bu dondan ziyade kar yağışı olacak. Tuz bizim yollarımıza en aşırı zarar veren, özellikle köylerdeki stabilize yollara çok zarar veriyor. Olabildiğince kar durduğundan emin olduktan sonra yolları açmamız lazım. Yani tipide belediye başkanlarımız talimat veriyor, yolu açın diyor. İhtiyaç hasıl oluyor mu evet, köyde ekmek yok diyorlar, süt tankı gelemedi gibi çok farklı sebeple muhtarlar sizden yolun açılmasını istiyor. Yani 4 gün köye ulaşılmadığında köyün kendi kendine ikame edebileceği bir düzeni hazırlamalıyız. Bunun maliyeti çok yüksek olabilir. Yani yolu açtık zannediyoruz, insanlar yolda kalıyor. İnsanların bu süreçte evde kalmalarını sağlamamız lazım. Yani çok aşırı olduğunda hayvanları vs olmayanlarda 4 gün şehirdeki ailelerinin yanına gitmelerini tavsiye edebiliriz. Çünkü iklim değişikliklerinden dolayı Edremit mesela bakıyorsunuz çok güzel ama Kaz Dağları’ndan yollar var, arabalar eğer bakımlı değilse, yollar buz da tutarsa çok ciddi şeylerle uğraşabiliriz. Yani kontrol altına almamızla ilgili çalışmaları önceden yapalım. Bu kar yağışında kimsenin panik yapmaması lazım. Yani panik yaptıklarında ciddi sıkıntı oluyor.

“Krizi yönetmek adına duyarlı olmalıyız”
Beklediğimiz doğal bir kar yağacak. Bu kar şiddetli ve dört gün sürecek, kar yoğunluğu da bazı yerlerde 1,5-2 metre bazı yerlerde 30 santim 1 metre kar olacak. Bu kar gerçeğini herkesin kabul etmesi lazım. Hayata normal devam edeceğim, ben şehirde kahve içmeye gideceğim, işte rutinlerimi yaşayacağım diyen insanlar belediyeleri çok zorluyor. Karla mücadele çok pahalı, buna gerekli tedbirlerimizi almamız lazım. Allah muhafaza çok da tehlikeli. Bütün belediye başkanlarımızın bu konuda muhtarlarla iç toplantı yaparsa, tedbirleri gözden geçirirse iyi olur. Bizim yol işlerimiz tam mesai çalışacak. İstihbaratımız, telefon merkezimiz 185’imiz tam zamanlı çalışacak. Ama krizi yönetmek için hepimizin konuya duyarlı olması lazım. Kar geleceğini biliyordum kardeşim gerekenleri almaları konusunda muhtarları uyarmamız lazım. O zaman ilçelerin Fen İşleri Müdürlükleri bünyesinde bir toplantı yapalım. İş gücümüzü, sorumluluk alanlarımızı birbirimizle paylaşalım. Yollarda kalan vatandaşlarımıza yardım konusunda da birbirimizle irtibatlı olalım. Bu olayı hep beraber yönetmemiz lazım. Halkın olayı normal karşılamasını sağlamamız gerekiyor. Panik yapan vatandaş sistemi çok karıştırıyor.”

Tolga Tosun: “Hastalığı doğru tespit etmeliyiz”
Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun da konuyla ilgili söz alarak tüm ilçelerin koordinasyon içinde çalışması gerektiğini söyledi. Tosun şunları kaydetti:
“Bandırma 2017 yılında çok ciddi bir kar felaketi yaşadı. Tabi biz bu kar felaketine hazırlıksız yakalandık. Sadece Bandırma Belediyesi değil Büyükşehir Belediyesi de çok hazırlıksız yakalanmıştı. O dönemin belediye başkanları kendi aralarında koordinasyonu da kuramadılar. Koordinasyon kuramadıkları gibi alttaki kendi personelleri de bunu kuramadı. Yani yol açma çalışmalarına bir taraftan Büyükşehir Belediyesi girerken bir taraftan da bizim ilçe belediyesinin araçları girdi. Bu arada amirler de kendi aralarında sıkıntı yaşadı. Yani bu koordinasyonun bizim sadece muhtarlarla değil ciddi şekilde Büyükşehir Belediyesi ve bizim oradaki Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olan arkadaş tarafından bir kriz masasının oluşturulması lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin araç envanterinin de bizim tarafımızdan bilinmesi gerekiyor ve bizimkilerin de sizin tarafınızdan bilinmesi gerekiyor. Şehir içi ve köy yollarının kimisi dar kimisi geniş yollar. Birbirimizin araç parkını bilirsek nerede ne şekilde yolun açılacağıyla ilgili yönlendirmeleri de doğru yaparız. Yani burada hastalığı doğru tespit etmek gerekiyor, görevlendirmeyi de doğru yapmak gerektiğini düşünüyorum.”

Orhan Gaga: “Daire başkanlıkları ilçe başkanlarıyla değil belediyelerle irtibatta olmalı”
Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga da kar yağışından dolayı yolların açılmasıyla ilgili çalışmalarda daire başkanlıklarının belediyelerle muhatap olmalarını isteyerek şunları kaydetti:
“Bir önceki karla mücadelede yaşadık. Özellikle daire başkanlarımızın belediyelerle koordinasyon yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Siyaseten bir sonuç çıkarmak adına ilçe başkanlarıyla değil belediyelerle koordinasyon içinde olurlarsa biz memnun olacağız. Ben yaşadım; AKP ilçe başkanımız bir yere greyder istemiş, oraya greyderin gittiğinden haberimiz yok arkasından biz de oraya kepçe gönderdik. Daire başkanlarımız belediyelerle ilişki içinde olurlarsa daha başarılı oluruz diye düşünüyorum.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
KAR GELİYOR! BÜYÜKŞEHİR ARAÇ VE EKİPMANIYLA KAR NÖBETİNDE
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!