IMF ve Birleşmiş Milletler soruyor: ”Para mutluluğu satın alır mı?”

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) internet sitesinde 2023 Mutluluk Raporu'na dayandırılan “Para, mutluluğu satın alır mı?” isimli bir rapor yayımlandı.

IMF ve Birleşmiş Milletler soruyor: ''Para mutluluğu satın alır mı?''
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşmiş Milletler’in yayımladığı Mutluluk Raporu ile ülkelerdeki kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) arasındaki ilişkiyi sorguladı. Genellikle kişi başına düşen GSYİH miktarı yüksek ülkelerin mutluluk listesinde de önde olduğu görülürken istisnalar da göze çarptı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) internet sitesinde 2023 Mutluluk Raporu’na dayandırılan “Para, mutluluğu satın alır mı?” isimli bir rapor yayımlandı.

Mutluluk Raporu, hazırlanırken kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ile sosyal destek, yaşam beklentisi, özgürlük, refah ve yolsuzluğun olmaması gibi kriterler göz önüne alındı. Veriler, kişilerin ‘Cantril Merdiveni’ denilen yöntemle kendilerini, belirli kategorilerde 0’dan 10’a kadar puanlamasıyla oluşturuldu.

IMF, ülkelerin kişi başına gelir sıralamaları ile Mutluluk Raporu’ndaki sıralamaları karşılaştırarak bir dizi sonuca ulaştı. Mutluluk listesinde genellikle gelişmiş ülkelerin üst sıralarda olduğu ancak istisnaların da bulunduğu belirtildi. Bazı gelişmekte olan ülkeler, orta gelirli ekonomiler ve düşük gelirli ekonomilerde gelir dışındaki etkenlerin puanlanmasının yaşam memnuniyetini etkilediği kaydedildi.

Finlandiya en zengin değil ama en mutlu ülke

Finlandiya, kişi başı GSYİH’de ilk 20’de yer almamasına rağmen, en mutlu ülke oldu. Kosta Rika kişi başına düşen GSYİH bakımından ortalamanın altında olmasına rağmen, mutluluk listesinde sıralamanın üst sıralarında yer aldı.

Singapur, kişi başına düşen GSYİH sıralamasında Lüksemburg’un ardından 2. olmasına rağmen mutluluk listesinde ilk 20’ye giremedi. Kosova, Nikaragua, Guatemala, El Salvador, Honduras ve Özbekistan GSYİH bakımında ortalamanın altında olmasına rağmen mutluluk listesinde üst sıralarda yer buldu. Listenin son 2 sırasındaki Afganistan ile Lübnan, diğer bütün ülkelere göre oldukça düşük puanlar aldı.

Türkiye 106. sırada

137 ülkenin bulunduğu Mutluluk Raporu’nda Türkiye, 106. sırada kendisine yer bulurken kişi başına düşen GSYİH listesinde 67. sırada yer aldı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
IMF ve Birleşmiş Milletler soruyor: ”Para mutluluğu satın alır mı?”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!