Bigadiç Jeotermal tarımın merkezi olacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bigadiç, Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı Sera) Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi Toplantısı Bigadiç Belediyesi Termal Köy Taş Evleri tesislerinde Belediye Başkanı İsmail Avcu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantı öncesi öğle yemeğinde konuklara Etli çorba, kuzu çevirme, Bigadiç’in meşhur Tahin helvası ikram edildi.

 

 

Öğle yemeğinden sonra Termal Taş Evler Tesislerindeki toplantıya, Bigadiç Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Çalışma Grup Sorumlusu Ozan Yolcu, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Balıkesir Ak Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir Katıldı.

 

 

7 Bin Dekar talep olmuş

Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, Termal Organize Sanayi Bölgesi’nin tanıtım toplantısı açılış konuşmasında, bölgeye ayırdıkları 2 bin 400 dönüm araziden fazla talep geldiğini, 7 bin dekarlık talebin, ilerleyen zaman diliminde belirli aralıklarla açılacağını hatırlatıp şunları söyledi. ”Ben inanıyorum ki talep çok daha genişleyecek. Çünkü konumumuz çok müsait. Rabbim bize çok güzel bir yer bahşetmiş. Bin 50 metre derinlikte, saniyede 50 litre debisi olan sıcak suyumuz var ve kendiliğinden akan suyun sıcaklığı 65-70 santigrat derece. Suyun sondajını yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına da teşekkür ediyorum. Sayın bakanımızın direktifleriyle bize kazandırdı. Projenin hayata geçmesinde çok büyük katkıları oldu. Teknik heyetimiz çok güzel çalıştı. Arkadaşlarımız, mühendislerimiz ekiple beraber geniş bir saha için ruhsatı aldı. Burası, İstanbul, Bursa, Eskişehir, İzmir’e çok yakın. Hatta 6-7 saat aralığında, Kapıkule’den yurt dışına çıkmak bile mümkün. Balıkesir gerçekten mümbit güzel toprakları olan bir yerleşim merkezi ve olanaklarımız çok geniş, Projenin başarılı olmasını diliyorum. Bizi yalnız bırakmayan, elini taşın altına koyan bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Burada dekardan 65-80 ton domates alacağımızı ümit ediyorum. Bu domatesle sınırlı değil yatırımcımız ne istiyorsa, dünyanın neye ihtiyacı varsa burada üretilecek, burada işlenecek, önce Balıksir Halkına sunulacak. Bu alanda 4-5 bin kişi istihdam edilecek. Allah yolumuzu bahtımızı açık etsin” diye konuştu.

 

 

“Türkiye’yi doyurmaya devam edeceğiz”

Başkan Avcu’dan sonra söz a alan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Organize Termal Tarım Sanayi Bölgesi Projesini Belediye Başkanı İsmail Avcu’nun başlattığını, Balıkesir’deki odalar olarak destek verdiklerini el birliği ile bu yatırımı geliştirip yürütmek istediklerini söyledi. Seracılıkta en büyük giderin enerji olduğunu, Termal suyun maliyetleri büyük oranda düşürdüğünü vurguladı. Yatırımın hayata geçtiğinde Balıkesir ve ülkemizin kazanacağını kaydetti. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir’i Türkiye’yi doyuran il olarak tanımladıklarını belirterek, “Türkiye’yi doyurmaya devam edeceğiz. İsmail Başkanımızın gayretleriyle kurulacak tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ülkemize hayırlı olsun” ifadelerini kulandı.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir’in Bigadiç’teki yatırımının Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğuna dikkat çekip, “Bigadiç Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’nin yer seçimi için bir aradayız. Bugün görüyoruz ki yerel yönetimler, devlet ve özel sektör kurumları bir araya geldiğinde yapılamayacak hiçbir iş yoktur. Başkan Avcu’dan konuyu duyduğumda destek vermeyi vadettim. Çünkü gıda olmazsa olmazımız ve bu anlamda da açıkçası gıdanın önemini Pandemi döneminde bir kez daha gördük. Ben bu projeyi Balıkesir’in vizyon projelerinden biri olarak görüyorum. Hayırlı uğurlu olmasını, tez zamanda gerçekleşmesini, ürünlerini hasat etmeyi diliyorum. Balıkesir Ticaret Odası olarak da her zaman elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi burada tekrar ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

 

Balıkesir 35 Milyonluk tüketiciye hitap ediyor

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan Balıkesir’in bugün itibariyle 35 milyonluk tüketici kitlesine hitap ettiğini anımsatırken, “İstanbul, İzmir, Bursa’nın tam ortasında yer almışız. İstanbul’u, Antalya’ya göndermeden, tamamen burada ürettiğimiz  bütün gıdalar ile, İstanbul’u ve Bandırma Limanı vasıtasıyla da tüm Avrupa’yı besleyebiliriz. Bu İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çok kıymetli bir proje ve özellikle yenilebilir enerji kaynaklarının, rüzgar enerjisinin güneş enerjisinin, biyokütle enerjisinin bir anda kullanılarak üretim yapıldığı bir bölge olacak. Balıkesir’de 90 ton üretim yapan seralar var. Bunu tamamen Bigadiç için uygulayacağız. Projenin faaliyete girmesiyle beraber ciddi şekilde hem istihdam hem üretim olacaktır. Balıkesir’e ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Balıkesir’e, Bigadiç’e önemli bir yatırım yapıldığına işaret etti.  Proje çerçevesinde, hem istihdam, hem katma değeri yüksek olan ürünler elde edileceğini açıkladı. Bigadiç Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, ise Bigadiç’te güzel bir projenin teknik çalışmasını icra edeceklerini belirterek, “Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinin yer tespitini gerçekleştireceğiz. İlçemiz adına büyük bir kazanım ve yatırım olacak. Hem tarım teknolojisi, hem istihdam açısından ilçemizin gelişmişliğine ve ufkuna büyük katkı sağlayacak. Bu kapsamda ben başta valiliğimiz olmak üzere bütün paydaş kurumlara şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah bu çalışmanın ilçemize, ülkemize, ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

 

“20 ilçeyi marka şehir yapmaya çalışıyoruz”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Birol Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir’in 20 ilçesini birer marka haline dönüştürmek üzere her ilçede farklı projelere ilçe belediye başkanlarının yardımıyla imza attıklarını belirtti. Bu yatırımların birinin de Bigadiç’te yapıldığını vurgulayan Şahin, “Jeotermal Balıkesir’in pek çok ilçesinde ve Bigadiç’te de var.  Bu Allah’ın bir lütfu. Gönen’de Avrupa’nın en büyük Jeotermal kaynaklı bir OSB yatırımı başladı. Edremit’te yine tarıma dayalı bir ihtisas organize sanayi bölgesi çalışması devam ediyor. Tarıma dayalı olması Balıkesir’in özelliği. Çünkü biz Türkiye’yi doyuran il, tarımın ve hayvancılığın başkentiyiz diyorsak bunun da gereğini yapmak zorundayız. Bigadiç’te jeotermal imkanı kullanmak amacıyla başlattığımız OSB’nin ilk toplantısını yapıyoruz. Jeotermal enerjiyle ısıtılan, doğayı kirletmeyen, proje olması çok önemli. En kısa zamanda faaliyete geçeceğini şimdiden biliyorum. Ülkemize hayırlı olsun dedi.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Bigadiç Jeotermal tarımın merkezi olacak
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!