BALIKESİR ECZACI ODASI’NDAN NÖBETÇİ ECZANE ELEŞTİRİLERİNE YANIT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir il merkezinde nöbetçi sayısının sadece 3’le sınırlı olmasına yönelik tepkiler ve medyada yer alan konuyla ilgili yayınlar üzerine Balıkesir Eczacı Odası yönetimi bir açıklama yaptı.

 

“Son zamanlarda nöbetçi eczaneler üzerinden, nöbet düzenleyici Balıkesir Eczacı Odası’nı ve tüm eczanelerimizi hedef alan halkı manipüle edici açıklamalar ve haberler yapılması tarafımıza cevap zorunluluğu getirmiştir.
6643 Sayılı TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ KANUNU’nun 20. Maddesi’nin n bendinde; (Ek:23/2/1995 – 4078/2 md.) Bölgelerindeki yerleşim yerlerinin özelliklerine göre eczaneler için tatil olacak günleri ve saatleri tespit etmek ve ihtiyacı karşılayacak miktarda nöbetçi kalacak eczane veya eczanelere ait nöbet listelerini hazırlamak ve mahallin en büyük sağlık amirinin onayına sunmak, İdare heyetinin diğer vazifeleri arasında gösterilmiştir. Bu vazife yıllardır Odamız yetkililerince halk sağlığı ön planda tutularak yerine getirilmektedir.
Uygulamaya koyulan son nöbetçi eczane belirleme sistemi, Balıkesir merkezi coğrafi olarak 3 parçaya bölüp her bölgede 1 eczane nöbetçi olacak şekilde düzenlenmiştir. Günlük Nöbetçi Eczane listelerinden bu sistemin işleyişi net bir şekilde görülebilir.

 

ECZANE ÖNLERİNDEKİ BİRİKMENİN NEDENİ PANDEMİ TEDBİRLERİ
Tüm eleştirel yazılarda nöbetçi eczanelere toplu taşıma ile ulaşım zorluğundan bahsediliyor. Büyükşehir olduğu her mecrada herkes tarafından vurgulanan Balıkesir’de tüm branşlarıyla hizmet veren tek bir hastane mevcuttur; Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi. Bu hastanemiz de konumu itibariyle araçsız ulaşıma müsait değildir. Dolayısıyla belli bir saatten sonra acil sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşın araç ihtiyacı, nöbetçi eczane ararken değil henüz hastaneye ulaşım aşamasında hasıl olmaktadır.
2020 yılından bu yana tüm dünyada etkisini gösteren COVİD-19 pandemisi, yine halk sağlığını korumak adına eczanelerimizin çalışma şekline düzenleme getirilmesini zorunlu kılmıştır. Fiziki koşullar göz önüne alınarak eczanelerimizde aynı anda 3’ten fazla hasta bulunmaması tavsiye kararı alınmıştır. Bunu titizlikle uygulamaya çalışan nöbetçi eczanelerimizin önünde kısa süreli kuyruklar oluşması bu sebeptendir. Devlet kurumları, bankalar ve hatta alışveriş mağazalarında dahi bahsi geçen kişi sınırlaması uygulaması ve önlerindeki uzun kuyruklar normal karşılanırken, sadece hasta kişilerin başvurduğu eczanelerde bu durumu bir problem gibi göstermek abesle iştigaldir.

 

SORUN NÖBETÇİ ECZANE SİSTEMİNDE ARANMAMALI
Haftasonları acil servise 3000 hastanın başvurması acı bir gerçek olabilir ancak bu hastaların 2000 tanesine reçete yazıldığı desteksiz bir varsayımdan ibarettir. Zira nöbetçi eczanelerimize reçeteleri ile başvuran hasta sayısı tarafımızca belirli periyotlarla kontrol edilmekte ve istendiğinde mahalli amirlere sunulmaktadır. Eğer haberlerin bir tarafı olarak bize başvurulsaydı hem doğru bilgiye ulaşılabilir hem de gazetecilik etiği sağlanmış olurdu.
Tabiri caizse 3 gündür boğaz ağrısı yaşayan bir hastanın bile acil servise başvurduğu bir ülkede, toplu taşıma hizmetleri kara yoluyla ve saatle sınırlı bir şehirde, en sık kullanılan ilaçların ekonomik sebeplerle aylardır bulunamadığı bir zamanda tüm sorunu nöbetçi eczane sisteminde aramak bilgisizlikten değilse kötü niyettendir.
Tüm ilgililere ve kamuoyuna arz ederiz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALIKESİR ECZACI ODASI’NDAN NÖBETÇİ ECZANE ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!