“2022 BÜTÇESİ EMEKTEN YANA DEĞİL”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’e bağlı sendika şubeleri TBMM’de görüşülen 2023 yılı bütçesini eleştirdi. Eğitimciler 2023 yılı bütçesinin emekten yana olmadığını ileri sürerek halkın tüm kesiminin yer aldığı bütçe isteklerini dile getirdi.

 

2023 yılı bütçesinin faiz bütçesi olduğunu savunan KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ve yöneticileri, “Türkiye “Asgari Ücretliler Ülkesi”ne dönüştürülmüş, emeğin milli gelirden aldığı pay gittikçe düşürülmüştür” dedi.

KESK adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin bu görüşleri paylaştı:

“Artan yoksulluğumuz ve ağırlaşan yaşam koşullarında TBMM’de 2023 Bütçesi görüşülüyor. Her şeyin Saray’dan belirlendiği, bütçe hakkımızın elimizden alındığı, parlamentonun dahi göstermelik hale getirildiği bir süreçteyiz. Maaşlarımızdan ödeyeceğimiz vergilere, yararlanacağımız kamu hizmetinden, faturalarımıza kadar hayatımızın her alanı bütçe ile belirleniyor.Bütçeler bir ülkede kaynakların, gelirlerin kimlerden toplandığını ve söz konusu gelir ve kaynakların kimler için kullanılacağını gösteren belgelerdir.

 

“KAYNAKLAR NEREYE GİDİYOR”

Kaynaklar, gelirler kimlerden toplanıyor, kimlerin faydası için kullanılıyor? Temel soru budur. Şu çok nettir ki, bütçeler, yoksuldan alıp zengine verme politikasının en temel aracı olarak kullanılmaktadır. Çünkü bütçelerin temel kaynağını oluşturan vergilerin tüm yükü başta biz emekçiler olmak üzere halka yıkılırken; vergi istisnası, muafiyeti, affı, indirimi, teşvik, hazine garantisi  gibi yollarla  zenginler, patronlar kollanmaktadır. Toplanan vergiler artık bize yol, su, elektrik olarak dönmemekte, aksine yol, su, köprü, tünel için ayrıca yüklü miktarda para alınmaktadır. Vergilerimiz, hizmet alsak da almasak da Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri denilen Şehir Hastanesi, yol, köprü, tünel yapan şirketlere,Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine Hazine garantisi olarak aktarılmaktadır.Kamu hizmetlerine ayrılan kaynaklar-yatırımlar gittikçe azaltılmakta, sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu hizmetleri piyasalaştırılmaktadır.

 

 

“2023 BÜTÇESİ FAİZE GİDECEK”

2023 yılı bütçesi bir faiz bütçesidir. İktidar son yıllarda giderek anaparaya yetişecek oranda faize kaynak ayırmaktadır. 2023 yılı bütçesi aynı zamanda bir seçim bütçesidir. İktidarın kimi kesimlere bir miktar kaynak aktarması tamamen seçime endeksli olup kaşıkla vereceğini kepçeyle toplayacağı yeniden değerleme oranlarından da anlaşılmaktadır. Maliye Bakanı Nebati’nin iddiasının aksine 2023 bütçesi de diğer bütçeler gibi enflasyonist bir bütçedir. İktidarın ajandasına uygun rakamları açıklamakla görevlendirilen TÜİK rakamlarına göre Ekim enflasyonu yüzde 85,5, ENAG’a göre ise yüzde 185,3’tür. 2023 bütçesi son yıllardaki diğer bütçeler gibi bir otoriterleşme ve savaş bütçesidir. Yeni okullar açma, emekçilere insanca yaşayacak ücret verme, öğrencilere daha sağlıklı ortam hazırlığı müjdesi vermeyen iktidar önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleri yapacağı müjdesi vermeye devam etmektedir. 2023 yılı bütçesi toplumsal ilişkilerin ve yaşam tarzlarımızın dinsel referanslarla şekillendirilmeye çalışılacağına, laiklik karşıtı faaliyetlerin devam edeceğine dair de ciddi veriler sunmaktadır. Din hizmetlerine ayrılan payın 2023 bütçesinde yüzde 117 artırılması bu duruma yeterince açıklık getirmektedir.

 

“ÜLKE ASGARİ ÜCRETLİLER ÜLKESİNE DÖNDÜ”

Sırtını halka, emekçilere yüzünü ise sermayeye ve patronlara dönen bu bütçelerle geldiğimiz yer ortadadır. Emeği ile geçim mücadelesi veren milyonlar derin bir yoksullaşma ve güvencesizleşmeye itilmiştir. Hayat pahalılığı ve işsizlik kronik bir hale gelmiştir. Türkiye “Asgari Ücretliler Ülkesi”ne dönüştürülmüş, emeğin milli gelirden aldığı pay gittikçe düşürülmüştür.

 

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek, hemen şimdi!

Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor! Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor. Okullarda öğrencilere devlet eliyle sağlıklı yemek verilmesi talebi halkın geniş kesimleri tarafından sahiplenildi. Konuyu gündem etmeyen gazete, televizyon kalmadı. Muhalefet milletvekilleri soru önergeleriyle, kanun teklifleriyle talebimizi mecliste gündeme getirdi. Ve bu önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Soruyoruz; çocukların açlığından daha önemli ne olabilir? Soruyoruz; devlet çocukların sağlığını güvence altına almayacak da ne yapacak?

 

“BÜTÇE HALK İÇİN KULLANILSIN”

Bizim alınterimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz!

 

“MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM”

Hatırlatıyoruz, hiçbir hak, çocukların geleceğini ilgilendiren hiçbir konu seçimlere havale edilemez. Anayasal güvence altında hakların gereğinin yerine getirilmesi seçim vaadi yapılamaz. Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın. Tüm halka, emek ve demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere de çağrımızdır,  haklarımızı birlikte kazanacağız, bu talebi hep birlikte yükseltmeye devam edelim,  mücadeleyi büyütelim. Biz bu ülkenin değerlerini yaratanlar olarak yıllardır iktidarda kimin, kimlerin olduğuna aldırmaksızın bu tablonun değişmesi için fiili ve meşru bir mücadele yürütüyoruz. Bu talep sadece bizim değil iktidarın sermaye yanlısı bütçelerine karşı toplumun yüzde 99’unun talebidir. Bu gerçekleşinceye kadar mücadelemizi kesintisiz olarak sürdürmeye devam edeceğiz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
“2022 BÜTÇESİ EMEKTEN YANA DEĞİL”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!