2000 ÖNCESİ YAPILAN BİNALARIN PERFORMANS HESAPLARI KÖTÜ ÇIKAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Zeki Büyükerdoğmuş 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılacaklarla ilgili POLİTİKA’ya konuştu. Büyükerdoğmuş bu süreçten sonra zemin etütlerinin iyi yapılması gerektiğine işaret ederek inşaat sorumluluğunun bir kişiye yüklenecek konu olmadığını dile getirdi.

 

Her deprem sonrasında taziye sunmaktan ötürü büyük üzüntü duyduklarını belirten İMO Başkanı Zeki Büyükerdoğmuş artık eksik kalan veya yapılmayan işlere acilen başlama vaktinin geldiğini kaydetti. Geriye dönük suçlamalar yerine ileriye dönük neler yapılacağı konusuna odaklanılmasını isteyen Zeki Büyükerdoğmuş yepyeni bir düzenin oluşturulmasının aciliyetine değindi.

 

“İLK GÜNDEN İTİBAREN SAHADA OLDUK”

İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Zeki Büyükerdoğmuş oda olarak deprem zamanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Büyükerdoğmuş, “Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi derinden etkiledi. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. TMMOB olarak İnşaat Mühendisi, Mimar ve Şehir Plancısı gönüllü arkadaşlarımız kurtarma ve hasar tespiti için sahaya inmiş, yardım kampanyaları düzenlenmiştir. Şube olarak deprem sonrası kan bağışı, erzak kampanyası düzenleyip, hasar tespiti için gönüllü teknik personel listemizi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirerek yardımcı olma çabasındayız. Ayrıca Akademik Odalar Birliği ve İKK toplantıları ile neler yapabileceğimizi, Büyükşehir Belediyesinin ilgili müdürlük ve daire başkanlarıyla ilimizin deprem öncesi ve sonrası neler yapılacağı konusunda bilgi paylaşımı yapılmıştır” dedi.

 

“İMAR AFLARI İŞİN TUZU BİBERİ OLDU”

1999 depreminden şiddet ve ivmesi daha büyük olan Kahramanmaraş depreminde yıkılan binalar hakkında da açıklamalarda bulunan Büyükerdoğmuş, “Bu depremde yine yıkılan binalar, büyük can kayıpları gündeme gelmektedir. Hep söylendiği gibi geçen 24 yılda yapı envanterinin çıkarılmaması, kentsel dönüşümün parsel bazına indirilmesi, eski bina sahiplerinin bazılarının inatlaşması sonucu bu konunun bir dahaki depreme kadar uyutulmasının sonucudur. Israrla çıkarılan imar afları da tuzu biberi olmaktadır. Hiçbir teknik veriye bakılmadan mal sahibinin beyanına göre bir binanın sağlamlığı kabullenemez” diye konuştu.

 

“BALIKESİR’DE 2000 ÖNCESİ YAPILARIN PERFORMANSLARI KÖTÜ ÇIKAR”

Balıkesir’de 2000 yılından önce yapılan bütün binaların performans hesaplarını değerlendiren Zeki Büyükerdoğmuş, “1999 sonrası ilimizin üçüncü sınıf deprem bölgesinden birinci sınıfa geçirilmesi, hazır betonun olmaması, nervürlü demir kullanılmaması, dere çakılı kullanılması, zemin etütlerinin yapılmaması gibi sebeplerden şehrimizde 2000 yılından önce yapılan bütün binaların performans hesaplarının kötü çıkması kaçınılmazdır. Usta eğitimlerinin formaliteden çıkarılması, doğru bildikleri yanlışlarının düzeltilmesi, teknik kontrollerin usule uygun yapılması bugün yaşadığımız acıların yaşanmamasına yardımcı olacaktır kanısındayız” ifadelerini kullandı.

 

“SIK DEĞİŞEN YÖNETMELİKLER İNŞAATLARIN SAĞLAMLIĞINI ETKİLİYOR”

Günümüzde sürekli değişen yönetmeliklerin binaların sağlamlığını doğrudan etkilediğinin altını çizen İMO Başkanı Zeki Büyükerdoğmuş, “Günümüzde yapılan inşaatlarda şantiye şefliğinin önemsizleştirilmesi, kamudaki eksik personeller ve odaların etkisizleştirilmesi ile denetimlerin tam olarak yapıldığı söylenemez. 2011 yılında yapı denetim yasasına özel bir madde eklenerek projelerin ilgili idareler dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tutulamayacağı kesin hüküm altına alınmıştır. 2013 yılında ise torba yasa ile harita, plan, etüt ve projeler idari ve ilgili kurumların dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez hükmü ile yasalaşmıştır. Sık sık değişen yönetmelikler bugün yapılan inşaatın 4-5 yıl sonra çürük olduğu anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

“VAKİT YAPILMAYANLARI YAPMA VAKTİ”

İnşaat sorumluluğunun bir kişiye yüklenecek bir konu olmadığının altını çizen İMO Başkanı Zeki Büyükerdoğmuş şunları kaydetti:

“İnşaat sorumluluğu bir kişiye yüklenecek konu değildir. Hükümet; yönetmelikleri uzun vadeli çıkarmalı, eğitim kalitesini yükseltmeli, kadroları tam ve liyakatli olmalı, af çıkarmamalı, deneyimli ve yetkin mühendis yasasını derhal çıkarmalıdır. Belediyeler; zemini uygun yerleri imara açmalı, teknik kadrosu tam ve liyakatli olmalı, denetimlerini tam yapmalıdır. Proje ve uygulama; zemin etüt raporları tam yapılacak, statik projeler yönetmeliklere uygun yapılacak, yapı denetim firmaları ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü kontrollerini tem yapacak, şantiye şefi inşaatta bulunacak, ustalar eğitimli olacak, müteahhitler eksiklerine göz yummayacak olması, ideal ve sorunsuz bir bina için yeterlidir. Denetleme yapan kişinin denetlenen kişiden kıdemli olması kuralı geçerlidir. Şimdi eksik kalan veya yapılmayan işlere acilen başlama vaktidir. Geriye dönük suçlamalar yerine birlikte ne yapabiliriz zamanıdır. Her deprem sonrası aynı taziyeleri sunmaktan ötürü büyük üzüntü duymaktayız.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
2000 ÖNCESİ YAPILAN BİNALARIN PERFORMANS HESAPLARI KÖTÜ ÇIKAR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!