Piyasalarda gözler mart enflasyonunda: Beklenti ne yönde?

Mart ayı enflasyon rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak ve ekonomistlerin beklentileri yönünde oldukça dikkatle takip ediliyor.

Piyasalarda gözler mart enflasyonunda: Beklenti ne yönde?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mart ayı enflasyon rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak ve ekonomistlerin beklentileri yönünde oldukça dikkatle takip ediliyor. Yerel seçimlerin ardından en önemli gündem maddesi enflasyon olacak. Mart ayı enflasyon verilerinin 3 Nisan Çarşamba günü açıklanması planlanıyor.

Analistlere göre, mart ayında aylık enflasyonun yaklaşık olarak yüzde 3,5 artması ve yıllık enflasyonun ise yüzde 69’u aşabileceği tahmin ediliyor. Bu beklenti, özellikle gıda ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle yükselmesi beklentisiyle destekleniyor.

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,43 olarak açıklanmıştı ve yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 44,19’a yükselmişti. Reuters’ın anketine katılan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 43,75 olarak belirlendi.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin enflasyonun mart ayında yüzde 3,5, yıllık ise yüzde 69,1 olarak açıklanacağı öngörüsünde bulunduğu görülüyor. Aylık tahminlerin yüzde 3 ile yüzde 4,42 aralığında olduğu belirtiliyor.

Ocak ayında asgari ücret zammı ve yıl başı fiyat ayarlamalarının etkisiyle yüzde 6,7 artan enflasyon, şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle yüzde 4,53 olarak açıklanmıştı. Böylece yılın ilk iki ayında enflasyondaki artış yüzde 11,23 seviyesine ulaşmıştı.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadelede ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyon ve faiz arasındaki ilişkiye de dikkat çekerek, yatırım ve üretim için olumsuz koşullar oluşturan faiz oranlarının geçici olduğunu belirtti.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Piyasalarda gözler mart enflasyonunda: Beklenti ne yönde?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!