EKOFEST’TE A’DAN Z’YE GIDA KONUŞULDU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kazdağı ve yöresinin doğal ve kültürel varlıkları ve bu varlıklara yönelik tehditler konusunda çocukları, gençleri, yöre halkını ve ekolojiye duyarlı bireyleri bilgilendirmek, doğa koruma bilincini arttırmak, ekolojik yaşam bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı amaçlayan Ekofest’te geçmiş yıllarda Mıhlı Çayı üzerine yapılan baraja, ormanlara, toprak ve enerji konusuna dikkat çekilmişti. Bu sene 21-25 Ağustos tarihlerinde 5’inci defa düzenlenen Kazdağı Ekofest’in genel teması ise “Gıda” sloganı da “Ne Yersek O’yuz” idi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği tarafından düzenlenen festivalin kitlesini, Kazdağı ve yöresinde ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan, ekolojik sisteme karşı duyarlı bireyler, sivil toplum örgütleri temsilci ve üyeleri, yerel yönetimler, elbette çocuklar ile gençler oluşturuyor. Festival bu yıl Altınoluk yakınlarındaki Narlı Köyü’nün 13 km yakınındaki Darıdere Tabiat Parkı’nda gerçekleşti.

 

A’DAN Z’YE GIDA KONUŞULDU

Gıda temasının konuşulduğu Ekofest’te söyleşilerin haricinde, birçok atölye ve forumla dolu dolu bir program hayata geçti ve her akşam canlı müzik yapıldı.

Ekofest’te dikkat çeken söyleşilerde Dr. Cenay Bozkuş “Sağlıklı Beslenme”, Özer Akdemir ve Süheyla Doğan  “Ekoloji Mücadelesi” ve Defne Koryürek “İklim Diyeti”, Dr. Günnur Başar “Sağlıklı Yaşam”  başlıklarında katılımcılara aktarımlarda bulundu.

Her gün gerçekleştirilen panellerde ise, Ahmet Uhri ile Aslıhan Demirtaş, “Bir Kültürel Miras Olarak Gıda”, Umut Kocagöz, Dr. Kadir Dadan ile Candan Türkkan “Gıda Egemenliği, Gıda Krizi ve Gıda Güvenliği”, Mehmet Gürmen, Ceyhan Temürcü, Nurgül Bulut “Gıda Toplulukları ve Gıda Kooperatifleri”, Merve Ucgun,Turgay Özçelik, Prof. Ali Osman Karababa “Gıda ve Toplum Sağlığı”, , Cumhur Dokur ile Mevlüt Aşar “Edremit’in Kültür İnsanları” başlıklarında konuştu.

“Ciftçiler Gıdayı Konuşuyor”, “STK’lar Gıdayı Konuşuyor”, “Belediye Başkanları Gıda’yı Konuşuyor” başlıklı forumlarda ise gıda konusu üreticiler, STK’lar ve yerel yöneticiler gözüyle konuşuldu. Başkanlar Forumu’na Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Edremit Belediye Başkan Vekili Metin Tuncer, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun katıldı. Vegan Forum’da ise gıda konusunda vegan yaklaşım tüm detayları ile irdelendi.

 

HER SABAH SPOR, HER AKŞAM MÜZİK

Çarşamba akşamı Kibar Dağlayan’ın yönettiği “Rüzgarın Şarkısı” belgeseli izlendi ve söyleşi gerçekleştirildi.  Perşembe akşamı Kirazlı Direnişi Videosu, sirtaki gösterisi, dernek tanıtım filmi ve Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan’ın açış konuşmasının ardından “Ümit Olgun ve Paryalar” ile “Üç Kuşak”, cuma akşamı “Anadolu’nun Dans Ezgileri” ile “Samar” ve cumartesi akşamı  “Seyir”, Musa Tolga Örs” ile “Eski Zamanlar” grupları her akşam müzik ziyafeti sundu.

Tüm festival boyunca her sabah yoga, çi-gong, tai-chi, nefes terapi, yürüyüş ve “Ekoloji İnceleme Turları” yapıldı.

Cuma akşamı “Mahallenin Kadınları Film Yapıyor” projesi kapsamında Seferihisarlı kadınların çektiği belgeseller ve İFSAK’ın hazırladığı “Deniz Fenerleri” gösterimi izlendi.

Dolu dolu bir atölye programı hazırlanan festivalde katılanlar resim, kambuça, doğal merhem, seramik, arkadaş bilekliği, ritim, yaratıcı drama, vegan mutfak, hayvan sevgisi, fermente mutfak, aromaterapi, ekmek, zehirsiz temizlik ve tohum konusundaki atölyelere katıldı.

2019 YEREL VE ULUSAL DOĞA KORUMA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Cumartesi akşam kapanış etkinlikleri kapsamında önce festival videosu izlendi. Ardından atölye yöneticilerine teşekkür belgeleri sunuldu. Dernek tarafından her yıl verilen doğa koruma ödülleri bu yıl Yerel mücadele alanında BOTAŞ Boru Hattı çalışması sırasında zeytin ağaçlarını kurtaran Havran Çevre Platformu’na, Ulusal alanda Aydın’da jeotermale karşı direnen Kızılcaköy kadınlarına verildi. Tanıtım videolarının izlenmesinin ardından, plaketleri mazeretleri nedeniyle gelen ödül sahiplerine iletilmek üzere ilgililere sunuldu. Gıda konusundaki sorunların ve taleplerin yer aldığı “Kazdağı Ekofestivali Manifestoso” nun okunduğu kapanış programı festival gönüllülerinin katılımcıları selamlaması ile devam etti. Manifestoda, aracısız doğal ürün ağları, adil gıda üretimi, ve gıda kooperatiflerinin önemine dikkat çekildi ve yerel yönetimlerin gıda konusunda sorumluluk ve yetkilerini daha etkin yerine getirmeleri istendi.

Festival koordinatörü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan  “ Bu yıl Darıdere Tabiat Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz ekofestivale bu yıl 800’e yakın yetişkin ve 40’a yakın çocuk katıldı. Genç katılımının yüksekliği oldukça sevindiriciydi. Doğanın koynunda bir araya geldik. Çınar ağaçlarının, çamların altında uzandık, yorgun bedenlerimizi derenin serin sularında dinlendirdik.  Ekmeğimizi bölüştük, demli çaylarımızı dostlarımızla paylaştık. Kazdağı ve değerlerini ve bu değerlere yönelen tehditleri öğrendik Gıda konusunda bildiklerimizi paylaştık, bilmediklerimizi öğrendik ve müziğin coşkusu ve doğanın ritmiyle dans ettik. Havamıza, suyumuza, toprağımıza, gıdamıza sahip çıkmaya devam edeceğimize söz verdik. Festivale destek veren Çanakkale Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’ne, Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Sarıkız Etnoğrafya Müzesi’ne, mekan işletmecisi Suşila Sağlık Merkezi’ne, Darıdere Tabiat Parkı’nın kullanımımıza tahsis eden Kazdağı Milli Parkı Şefliği ve Edremit Orman İşletme Müdürlüğü’ne çok teşekkür ederiz.” dedi.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
EKOFEST’TE A’DAN Z’YE GIDA KONUŞULDU
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!