Politika Gazetesi 1 Temmuz 1989 Cumartesi günü yayımlanan sayısında, Balıkesir Çimento Fabrikası’nın bacasına filtre takılmasının şart olduğunu belirten haberi manşetten vererek okurlarıyla paylaşmış. Haberde, Makina Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Dr. Ümit Kamçıcı’nın görüşlerine yer verilmiş.

1 Temmz 89 Ctsi (Custom)

Manşet haberde, Balıkesir için önemli olan şu bilgilere yer veriliyor: “Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Balıkesir İl Temsilcisi Ümit Kamçıcı, şehrimizin hava kirliliğinde önemli rol oynayan çimento fabrikası ve hava kirliliğinde neler yapılabileceği konularında gazetemize açıklamalarda bulundu. Kamçıcı’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: ‘Çimento fabrikasına mutlaka elektrostatik filtre gerekli. Bunlar son derece yüksek voltaj ile çalışırlar ve çok pahalıdırlar. Ancak sadece filtreyi koymak yetmez, onu devamlı çalıştırmak, uygun eleman bulmak gerekir. İl Çevre Kurulu ancak yönetmeliği uygular. Yönetmeliği uygularken de neler yapılabiliyor ona da bakmak gerekir. Bu da ancak para cezası ve işyerini kapatma cezasıdır. Konuya daha ciddi bakmak gerekir. İl Çevre Kurulu sadece tek yetkili değildir. Belediye, elektrik kurumu ve benzerlerini katabiliriz. Balıkesir Çimento Fabrikasının kirlilik yaratan unsurları ise her türlü inşaat, şehir içinde çıplak toprak bulunmasıdır. Ayrıca çeşitli nakliye ve depolama işlerini katabiliriz. En çok göze batan kirlilik ise kışın yanma sonucu olan kirliliktir. Bu kirlilikte en önemlisi uçucu küller ve kurumlardır. Ayrıca yanmanın ürünü olan gazların yarattığı kirliliktir. Yanmanın gerçekleştirdiği toz yakma sistemlerinin de ıslahı gerekir. Şehir kirliliğinin azaltılmasının genel çözümü doğal gaza geçmek olabilir. Şehir gazı üretmek olabilir. Pis suyun arıtma sistemiyle temizlenmesi yoluyla olabilir. Yeni küçük sanayi bölgesine geçmekle olabilir. Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kazancı ve kaloriferci kursunun fayda getirmediği inancındayız. Bu bir çözüm değildir. Denetim yapmadan herkese kurs bitirme belgesi veriliyor. Bir de her şeyi devletten beklememek gerekir. Balıkesirli de bu konuya daha ciddi eğilmeli, yeni çözümler bulmalı, bunları da uygulamalıdır’ dedi.”

Birinci sayfadaki diğer haber başlıkları: “12 Eylül Meydanı isminin değişmesi kesin ancak yeni isim belli değil”, “Burhaniye festival için çalışıyor”, “Hakkı Birivgili: Ucuzluğa yardımcı olacağım”, “Halk Eğitim Merkezi ışık tutuyor”, “Zina iddiası ile yakalanan çift serbest bırakıldı”, “Et tüketimi yıllardır ilk kez artış gösterdi”, “Süre 30 Haziran’da sona erdi eski işçilere öncelik tanınacak.”

Muhabir: HİLMİ DUYAR